Hanina Ajarai Leert Dingen Over Nederland (Op Doktersadvies, Met Hulp Van Google)

, , Comments Off on Hanina Ajarai Leert Dingen Over Nederland (Op Doktersadvies, Met Hulp Van Google)

Na alle ophef over de column van Hanina Ajarai, stuurde het AD haar langs een psychiater.

Men vond het uitermate vreemd dat een “Nederlandse” columniste totaal niet scheen te begrijpen wat voor nationaal trauma de MH17 was en men was – terecht – bang dat Hanina straks een column schrijft waarin ze Anne Frank, of Annie M.G. Schmidt een teringwijf noemt.

De psychiater constateerde al snel dat Hanina het intellectuele vermogen van een 14 jarige heeft. Ze is weinig emotioneel volwassen en begrijpt heel weinig van de wereld om haar heen.

De psychiater heeft toen – na overleg met de redactie, Hanina’s familie en de huisarts – geadviseerd dat Hanina met behulp van Internet en Google, probeert wat meer algemene kennis op te doen. Handige weetjes zoals: Wie is Maxima Zorreguieta? Wie was Erasmus? Wie is Johan Cruyff? Maar ook gekke dingen als: Hoe smaken spruitjes? Wat is Oranjebitter? En wat is Hollandse Nieuwe?

Benieuwd naar Hanina’s vorderingen?

Goedzo

AD:  Boomverzorgen en fietsvissen, alles kan in dit geweldige land.

(Aan Nederland refereren als “geweldig” of “fantastisch” komt niet van Hanina zelf, de eindredactie heeft dat toegevoegd. Die kijken tegenwoordig een stuk kritischer naar haar leuke stukjes red.)

Wij Nederlanders mogen er dan om bekendstaan veel te klagen, de waarheid is natuurlijk dat dit land af is. Een week of wat geleden vertelde een vriendin vol trots over haar broer die net zijn diploma had behaald. Hij mag zich nu officieel boomverzorger noemen.

De redactie van het AD is er tevens achter gekomen dat het grootste gedeelte van hun lezers en adverteerders – gek genoeg – niet uit losgeslagen tribal Moslims bestaat niet louter etnisch en religieus mijmeren. De krant wordt gelezen door “Nederlanders” en die “Nederlanders” vonden die MH17 ramp nogal kut. “Wij Nederlanders” is dan ook toegevoegd door de eindredactie om Hanina meer menselijk en relateerbaar te maken. Dat lukte tot nu toe namelijk heel erg slecht.

We beginnen direct goed, want Hanina heeft zojuist geleerd dat bomen, als ze ziek worden, “verzorgd” worden.

Tot voor kort dacht Hanina namelijk dat alle parken en bossen in Nederland gewoon opeens daar groeiden en sindsdien gewoon doorgroeien zonder enig onderhoud of toezicht.

Ik bleef uiteraard kalm en beleefd bij deze mededeling, het lukte mij zelfs haar te feliciteren. Ik wist dat de gedachten die ondertussen door mijn hoofd schoten op dat moment beter onuitgesproken konden blijven. Hoe kun je in godsnaam een fulltimefunctie vullen met het verzorgen van een boom? Hoe complex is de verzorging van een boom dat je daarvoor een vierjarige studie kunt optuigen? Waar kun je nou helemaal terecht als boomverzorger? Is er iemand in Nederland gek genoeg om te betalen voor een proces dat voorheen vanzelf ging? Ik bedoel de duizenden jaren voordat boomverzorgers bestonden, groeiden bomen toch op eigen kracht?

Hanina raakt direct helemaal van slag.

Een nieuw begrijp??!? Boomverzorger?!?!?

Help?!?!?

Hanina heeft meteen een miljoen miljard vragen.

Die gaan we niet voor haar beantwoorden; haar psychiater benadrukt dat de behandeling alleen helpt als Hanina echt zelf wil, ze moet het echt zelf willen. En dat betekent dat we Hanina dus aan de vertrouwde handen van Google gaan overlaten om die antwoorden helemaal zelf te vinden.

Google bracht, later op de dag, niet de verheldering waarnaar ik op zoek was. Nog voor ik kon klikken op een betrouwbare uitlegsite, viel mijn oog op de term bomenspecialist. Boomadvies. Boomtechnisch onderzoek. Boomchirurg! Ben ik de enige die bij dit woord onmiddellijk een boom op een operatietafel ziet liggen met aan weerszijden allemaal vrouwen en mannen in witte jassen? Ik zei toch dat dit land af is. Ik bedoel, ik betwijfel ten zeerste of ze in Irak een opleiding bieden tot boomverzorger.

Ja.

Nod Yes Icon

Je bent de enige.

Een boom past niet op een chirurgietafel.

(Een auto of arreslee ook niet, Hanina).

Of Irak een opleiding boomverzorger heeft zul je helaas ook zelf moeten opzoeken met Google, Hanina. Doe nou wat de dokter gezegd heeft!

En mocht Irak niet zo’n opleiding bieden, dan is dat niet erg. Irak is weer sterk in andere dingen die je hier in Nederland niet tegenkomt, zoals kindbruidjes, onthoofdingen en suicide bombing.

Een week later vertelt een van de gasten op een verjaardag over haar werkzaamheden. Ik hing aan haar lippen: ze is fietsvisser in Leiden. Dan trekt ze dus haar snorkelpak aan, daalt af in de sloten en grachten van de stad en haalt er al het grofvuil uit. Voornamelijk fietswrakken, zal vast te maken hebben met het profiel van Leiden als studentenstad. Of dat van Nederland als fietsland natuurlijk, dat kan ook. Het heet fietsvissen, maar ze haalt er vaak genoeg ook winkelwagens uit of ander roestig afval. Je kunt dit beroep overigens uitoefenen en toch droog blijven. Dan gooi je een haak uit vanaf de kant net zo lang tot je stuit op iets zwaars. Of je werkt met zware magneten.

“Zal vast iets te maken hebben met Leiden als studentenstad”.

Nu, doe je het weer, Hanina!

Heb je dat geGoogled?

Een boomverzorger en een fietsvisser… en onthoofdingen en suicide bombers, en MH17 is een nationale ramp.

Hanina heeft een hoop geleerd over “ons Nederlanders”.

Weer Google. In Amsterdam halen ze dus jaarlijks 10.000 tot 15.000 fietsen uit de grachten. Onwaarschijnlijk veel. Hoe zou de stad er toch uitzien als ze het dreggen een jaar of twee zouden overslaan? Ik vermoed trouwens dat het dit jaar voornamelijk gele oBikes zullen zijn, maar dat terzijde. Sterker nog, we zijn al zover met zijn allen dat we nieuwe producten kunnen maken uit dat grachtenafval. Een groep Amsterdamse studenten kan die fietswrakken namelijk omvormen tot aantrekkelijke designlampen. Mooi vind ik dat. Hoe we zo gericht zijn op recyclen. Als we ooit eens een keer echt gaan besluiten wat nou typisch Nederlandse normen en waarden zijn, dan hoop ik dat recyclen ertussen zit.

Die gele oBikes worden vooral gestolen en gaan richting het buitenland, Hanina.

Op de Twitter feed van NS prijkt er een leuke foto van een meneer met z’n gele oBike op een markt in Marokko.

En nee, dat staat er duidelijk onder, hij is niet naar Marokko gefietst.

Opnieuw het “we” en “met z’n allen” zijn toevoegingen van de eindredactie. Er wordt een heel duidelijke poging gedaan om – zowel bij Hanina als bij ons – meer een “we”, “wij”, “Nederlanders” en “ons” gevoel te scheppen. Dat gaat helaas grandioos mis, want Hanina moet natuurlijk Nederlanders een beetje bashen van haar Imam (en haar vader). Dus “Als we ooit eens een keer echt gaan besluiten wat Nederlandse normen en waarden zijn”??!? Dat is volgens mij al talloze keren gedaan, Hanina. Check even met Google. Ik kan ze hier onmogelijk uitvoerig bespreken, bovendien wil je dokter dat niet. Als ik die Nederlandse normen en waarden zou moeten samenvatten dan zou ik zeggen: nuchter, spaarzaam, overleg, handelsgeest, rationeel en ingetogen.

Maar gebruik nou lekker Google en zoek het zelf even uit.

Boomverzorgen, fietsvissen, het kan allemaal in dit geweldige land. Nu alleen nog de treinen op tijd laten rijden. En een kabinet vormen.

“De treinen op tijd laten rijden” is iets waar Benito Mussolini vooral om bekend staat. Adolf Hitler ook, maar in mindere mate. De zinsnede is daarna een eigen leven gaan leiden, Hanina. Tegenwoordig wordt de zinsnede vooral gebruikt door extreem schuimbekkend rechtse mensen die alle vertrouwen in de overheid kwijt zijn. Die groep zoekt vooral naar “sterke leiders” die ons komen redden van de criminaliteit, de ellende, de corruptie. Opnieuw: dit had je echt helemaal zelf uit kunnen vinden, maar ik vond het zo schrijnend dat zelfs je eindredactie het – net als die bash richting Nederlandse normen en waarden – niet opmerkte. Ook bij de redactie van het AD is dus veel ruimte voor verbetering over.

Oh en wij namen gisteren twee (2) keer (x) de trein, een bus en een metro.

En je raadt het nooit Hanina?

Maar alles reed op tijd.

Nod Yes Icon

Hanina heeft een hoop geleerd over “ons” Nederland.

Maar ze is er nog lange niet.

Share