Even voorstellen: Dit is Chromebook!

, , Comments Off on Even voorstellen: Dit is Chromebook!

We hebben er een nieuwe category bij: Google.

Ik ben een beetje een computer nerd. Ik ben begonnen op een ZX 81, ergens eind jaren 70.
(Die zag er ongeveer zo uit).

ZX-81

Daarna een Commodore 20 gevolgd door een Commodore 64.
(Die zagen er ongeveer zo uit).

Commodore-64

In die tijd was ik echt lid van de Hobby Computer Club (HCC).

Daarna was er de middelbare school met “computerles” (als extra vak). Daar stond een lokaal vol met van die lelijke Philips 2000 machines.

Philips 2000

Mijn ouders scoorden toen een IBM clone. Een “echte” PC.

Op al bovenstaande machines kon je bijzonder weinig doen. De ZX-81 had “Pong” als enige mogelijke spel en je kon er wat handige wiskunde op doen. De Commodore machines waren vooral voor spellen. Op de IBM clone kon je “tekstverwerken”. (Mijn ouders deden er het krantje van een sportvereniging op en dat zag er prima uit). Ik was mij bewust van Apple en Windows, maar kwam er pas mee in aanraking toen ik ging werken, als applicatie-programmeur.

In 1992 kom ik dan Microsoft en Windows 3.11 tegen en vanaf dat moment zit ik vast aan Microsoft. Ik vond Windows 95 een stuk beter dan 3.11, Vista een nachtmerrie en Windows 7 dan weer beter dan Vista, maar overall vond ik Windows mweh. Mijn Dell laptops werden zwaarder en zwaarder qua chips, geheugen en snelheid, maar Windows bleef gewoon Windows.

Mijn dochter vroeg een laptop voor ‘r 7e verjaardag. Als digital junkie wilde ik die dolgraag voor ‘r kopen, maar… hoe gaat ze dat ding bedienen dan? Windows is niet bepaald kind-vriendelijk en mijn machines draaien altijd in het Engels. Na enig zoeken ontdekte ik:

Google Chromebook

Een Chromebook is een laptop zonder harde schijf. Al je programma’s (word, powerpoint, je agenda, etc) draaien online, in je cloud. De laptop heeft geen CDROM. De programma’s heten in dit geval apps en je kunt er – net als op je telefoon – zoveel installeren als je wilt. De meeste zijn gratis. Een Chromebook draait geen Windows, maar Chrome OS. Chromebooks hebben een SSD schijf. De mijne is slechts 16G. Je kunt er mini-SD kaarten bijpluggen en je krijgt er van Google gratis 100GB Drive opslag bij.

Middels een zoektoets (net als de Windows toets) doorzoek je: apps, Chromebook, cloud, favorites en de rest van het Internet.

Chromebooks zijn relatief licht. Je kunt er geen software op installeren, alleen apps. Daarom zijn ze echter spotgoedkoop.

Mijn 7 jarige dochter kon prima uit de voeten met een Chromebook. Ik hoef zelden support te leveren. Onderhoud en updates zijn niet nodig. Een Chromebook update automatisch in de cloud. Je krijgt altijd de nieuwste versie van Chrome OS (niet zoals steeds een nieuwe versie Windows kopen). Je Chromebook wordt dus “beter” na iedere update.

Ik leende mijn dochter’s Chromebook geregeld. Ik raakte er helemaal dol op. In 2014 heb ik een eigen Chromebook aangeschaft. Slechts 2G RAM, 16GB, 32-bit en hij draait als een tierelier.

Nooit een virus. Nooit malware. Smooth updates. Altijd de laatste versie.

Je kunt ook offline werken. Zodra je weer online bent maakt je Chromebook contact met je cloud en update de dingen waar je aan hebt gewerkt. Niet alles werkt offline, maar documenten, presentaties, mails opstellen, spelletjes, lokale files bekijken, films kijken vanaf een harde schijf? Allemaal geen enkel probleem offline.

Sinds 2013 zijn wij dus heel tevreden Google klanten.

In deze Google category ga ik posten over Google, Chrome OS, Chromebooks, Chromebook apps en andere Google producten.

Chrome Logo

Share