“Erdogan Is Afhankelijk Van Europa” (Omdat de NRC Eindredactie dat zegt)

, , Comments Off on “Erdogan Is Afhankelijk Van Europa” (Omdat de NRC Eindredactie dat zegt)

Kent u ze nog?

De roomwitte mannen van middelbare leeftijd in dat kantoor op het Rokin?

(Bruisend van de diversiteit red.)

De eindredactie van het NRC heeft weer eens wat ‘commentaar’.

Ditmaal op de situatie Erdogan.

NRC: Voor dit Turkije van Erdogan is geen plaats in de Europese Unie.

Ja.

Het staat er echt.

En het is een prima artikel.

Er zit een klein eng stukje in, te weten dit.

Maar Erdogan is op zijn beurt afhankelijk van Europa. De welvaartstoename als gevolg van de forse economische groei waaraan Erdogan zijn populariteit heeft te danken, is voor een belangrijk deel terug te voeren op het in 2004 ontstane perspectief op het EU-lidmaatschap. Dat heeft gezorgd voor een forse toename van de investeringen en een groeiende middenklasse. Daarvan is Erdogan voor zijn politieke voortbestaan op lange termijn afhankelijk.

Schoollijm

Het is je reinste fantasie, dat ten eerste.

Maar er is meer.

Dit soort taal word ik altijd wat huiverig van. Als je gezellig de klok terugzet en de jaren ’80 eens bekijkt? We zitten dan in de laatste stuiptrekkingen van de Koude Oorlog. Zuid- en Midden Amerika bestaan dan grotendeels uit dictaturen. In tal van landen is “het leger” (een subgroepje fascistische gekken in uniform) aan de macht. Mensen verdwijen. In stadions, in geheime martelkamers, in ovens, ja worden zelfs uit helicopters de oceaan in gesmeten (nadat hun buik is opengesneden, dan komen er sneller haaien op af).

De USA deed zaken met al die dictaturen, men stuurde wapens, trainers etc.

Als je de toenmalige berichtgeving in de pers leest?

Dan is het allemaal een beetje zoals dit. Ja we moeten ons hard maken voor burgerrechten en democratie en mensenrechten en zo. En ja onze “bondgenoten” zijn vreselijk “autocratisch” (want het woord fascistisch is not done). Maar ja, we importeren en exporteren goederen naar die landen en dat is good for business en daar zijn die landen van afhankelijk. Als we stoppen met zakendoen, of de grenzen dichtdoen, of stoppen met wapenhandel? Dan wordt het helemaal erg.

En je zult zien dat de EU precies zo zal reageren.

Sure … Erdoganistan is een kutland en er is van alles mis.

Maar… we doen wel zaken met ze.

(Want anders wordt het helemaal erg).

De EU kan een hoop brullen over mensenrechten.

Meer dan 100 duizend vreemde ontslagen en bijna 50 duizend mensen in reuze leuke Turkse gevangenissen (sinds juli 2016) kan ze echter bar weinig schelen.

Dat noem je realpolitik.

EU broken

Share