Electrophobia & Oikophobia Met Ellen Deckwitz

, , Comments Off on Electrophobia & Oikophobia Met Ellen Deckwitz

Kent u Ellen Deckwitz?

Ellen is een columnist voor het NRC.

Ik heb haar tot nu toe met rust gelaten.

Ellen schrijft vooral over zichzelf. Dingen die ze meemaakt. Mensen in haar naaste omgeving.

Er zijn zat schrijvers die autobiografische elementen in hun werk stoppen.

Je moet dan wel een beetje interessant leven hebben.

Dat is bij Ellen (helaas) niet het geval.

Ellen is de meest saaie, labiele krankzinnige basket case die ik ooit gelezen heb.

In Ellen’s leven gebeurt namelijk helemaal niets, maar dan ook niets, noemenswaardigs.

Dit gaat over de aanschaf en “installatie” van haar koelkast, jaren geleden.

De hele gebeurtenis heeft duidelijk diepe sporen achtergelaten.

Fridge Locked

 

NRC: Koelkast.

Soms, als ik denk dat ik een hopeloos geval ben dat nooit een betere versie van zichzelf zal worden (toch het einddoel van de mens), kijk ik even naar mijn witgoed en gaat het meteen weer stukken beter. Dat zit als volgt. Na lang sparen had ik als student eindelijk een nieuwe koelkast-met-vriesvak gekocht. Ik zette hem op de plek van de oude en durfde vervolgens een half jaar lang de stekker niet in het stopcontact te steken. 

Ja het staat er echt.
Snowflake was bang om de stekker in het stopcontact te stoppen.
Dat noem je Oikophobia, fear of electrical appliances.

Ik weet eigenlijk nog steeds niet helemaal wat me toen bezielde, maar ik was, denk ik, bang dat de koelkast me teleur zou stellen. Dat hij lawaai zou maken (terwijl uit ieder rapport bleek dat het exemplaar dat ik had aangeschaft praktisch doofstom was), of dat hij het gewoon niet zou blijken te doen, en je dan het bonnetje moest zoeken, het geval weer je kamer moest uit steekwagenen en naar de winkel moest terugkeren en dat de verkoopmanager moeilijk zou doen en dat je aan het einde van het verhaal opgescheept zat met een kapot apparaat, waardoor je vertrouwen in de techniek maar vooral in je zelfredzaamheid een behoorlijke deuk had opgelopen.

De koelkast niet inpluggen doet namelijk wonderen voor je zelfredzaamheid.

Soms denk ik dat ik indertijd mijn koelkast niet aanzette zodat ik het nooit te weten hoefde te komen als hij stuk was (ik verzin dit niet). In de praktijk was het een duur grapje want je moest groenten en fruit veel sneller weggooien, je kon brood en kliekjes niet invriezen en jonge kaas was in een halve dag veranderd in zwaarbelegen. Het ergste van alles was nog dat de beperkte houdbaarheid van mijn eten me echt niet stimuleerde om het ding aan te zetten.

Dus eten is beperkt houdbaar buiten de koeling?
Wat een inzicht!
En "zwaar belegen" is twee woorden Ellen.

Ik zit ineens te denken?

God helpe ons als Ellen ooit een vibrator aanschaft!

Dildo w/ Chord

Dat kwam pas toen mijn koelkastangst bekend werd onder mijn vrienden (die op een gegeven moment achterdochtig werden van alle kant-en-klare maaltijdsalades die ik ze voorzette). „Je hebt dus je koelkast even in de koelkast gezet”, zei er een tijdens een feestje, toen ik maar opbiechtte dat ik het ding gewoon niet durfde aan te zetten. Iedereen barstte in lachen uit. Ja, dacht ik, het klopte, waar deed ik moeilijk over, er sterven nog steeds mensen aan lepra, het is maar een koelkast!

Basket Case Name Tag

Ja Ellen (diepe zucht).
Mensen sterven nog steeds aan lepra.
En het is maar een koelkast.

Die avond duwde stopte ik de stekker in het stopcontact. Een ledlampje sprong aan, er begon een zoemen dat zo zacht was dat je het alleen kon horen als je een stethoscoop op de achterkant zette. En verder gebeurde er niets, dat wil zeggen: de koelkast deed het gewoon.

Helaas. Ook "led lampje" is twee woorden.
Of was dit ehm... je fameuze dichtkunst?

Well Done Stamp

Doet het tien jaar later nog steeds. Dus telkens als ik ergens tegenop zie, zoals boekhouden of een verplicht diner, denk ik: rustig aan. Gewoon de stekker erin, komt helemaal goed, eens overwon je een angst, en nog steeds eet je er goed van.

Kan iemand contact opnemen met de SPV’er van Ellen?

Maak je niet druk om de stekker Ellen.

Dat regelen ze daar wel, goed?

Electroshock Treatment

Share