Dringend Verzoek aan Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje (Amalia)

, , 1 Comment

Koninklijke Hoogheid,

Hoe is het met u?

Hoe bevalt de nieuwe telefoon? En de laptop?

Zoals u weet gaat Nederland vandaag naar de stembus. We kiezen een nieuw parlement (dat is de Tweede Kamer). Ik las enige tijd geleden dat uw ouders allebei niet gaan stemmen. Dat vindt u vast niet leuk en dat begrijp ik ook wel. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de kinderen van niet-stemmers meestal niet al te best eindigen. Persoonlijk ben ik van mening dat je als parent (dat betekent ouder, voogd, gezaghebber) altijd het goede voorbeeld moet geven. En dat betekent wachten tot het licht op groen gaat, belastingen betalen (dat zal wat voeten in de aarde hebben, gezien het vermogen van uw ouders) niet wippen op je stoel, niet een joint opsteken voor elf (11) uur ‘s morgens en inderdaad: stemmen!

Het idee is dat onze kinderen onze gedragingen overnemen. Als wij netjes wachten tot het licht op groen gaat? Dan doet ons kroost (dat betekent gezamenlijke afstammelingen of nageslacht) dat ook. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Zo doe ik al jaren de bril omhoog? Mijn 11 jarige dochter doet dat – gek genoeg – nog steeds niet. Er zijn meer uitzonderingen denkbaar; ik neem aan dat die verschillen per gezin. Zo schroefde ik altijd dat dopje op de tandpasta? Mijn dochter weigerde dat te doen. We zijn enige jaren geleden overgestapt op Colgate? Dat is een tandpasta tube met zo’n klikdop? Ik ben de enige in ons huishouden die de dop behoorlijk dichtklikt.

Tandpasta en een toiletbril zijn uiteraard een stuk minder belangrijk dan stemmen en meedoen aan de democratische processen van dit land.

Ik vraag mij af waarom uw ouders dat weigeren. Misschien vinden ze alle partijen (en hun programma’s) absoluut waardeloos? Dat zou kunnen. Als ik Jesse, Mark, Sybrand, Emile, Sylvana, Tunahan en Lodewijk lees of zie, slaat ook mij de schrik om het hart. Ik wil hier niet de anti-democratische streak van uw ouders verdedigen, maar let’s face it: die apen in Den Haag maken er al decennialang een bende van. Ik kan mij ergens wel verplaatsen in de afkeer die uw ouders duidelijk voelen voor ons democratische proces. Een kruisje zetten achter de naam van een idioot die je niet kent en weinig vertrouwt heeft natuurlijk vrijwel niets met democratie te maken.

Tegelijkertijd vraag ik mij af wat deze anti-democratische houding met u doet? U zit op dat vreselijke, Christelijke gymnasium, ergens in the middle of nowhere… u mag vrijwel niets online… en meer recent gingen er stemmen op dat u maar moest gaan daten met een Moslim-Prins (uit een progressief bolwerk als de Verenigde Arabische Emiraten) om ons Koningshuis vooral meer divers te maken. En dan nu dit weer??! Ik kan mij goed voorstellen dat u er nu echt even klaar mee bent. Uw ouders zijn gewoon stom en de hele tijd met zichzelf bezig. En dat is natuurlijk nooit leuk, ook niet voor een mondige Prinses van Oranje.

In ons gezin gaat dat heel anders. Wij stemmen GeenPeil. Weet u wat dat is?

GeenPeil is een online forum, waar je inlogt en inzage krijgt in alles wat er gaande is in die Tweede Kamer. Je kunt stukken, wetsvoorstellen en moties lezen en dan helemaal zelf besluiten wat je er allemaal van vindt. Daarna kun je online stemmen, gewoon via uw telefoon bijvoorbeeld. Over ieder onderwerp afzonderlijk. Je kunt je stem ook “weggeven” aan derden. Zo kun je automatisch meestemmen met andere partijen (op Zorg, of Defensie) of andere leden voor jou laten stemmen. Dat noem je democratische vernieuwing. Niet een gek die je niet kent en nog minder vertrouwt voor je laten stemmen in de kamer zonder dat je er ooit iets van merkt, over hoort of leest. Nee, zelf doen. Het wordt ook wel directe democratie genoemd.

Heeft u enig idee wat er zoal in de Tweede Kamer besproken en besloten wordt, Hoogheid?

Wij ook niet. Niemand niet. Er wordt zo’n vier (4) duizend keer per jaar over zaken gestemd.

Dat leest u goed. Vier duizend onderwerpen waar u niets van weet.

Ik heb geen idee wat voor opvoeding u geniet. Uw ouders komen wat streng, stroef en star over. In ons huishouden zien wij GeenPeil als een prima manier om onze dochter meer te laten leren over parlementaire democratie (over de Monarchie valt gewoon niet zoveel te leren). Ze is een paar jaar jonger dan u, dus zelf stemmen mag ze nog niet. Ik delegeer derhalve mijn stem aan haar voor alle Parlementaire zaken die met “jeugd” te maken hebben. Ze mag dan inloggen met mijn login. We isoleren de “jeugd”-topics met een handig filter. En die zaken mag ze dan uitzoeken, een mening over vormen en over stemmen.

Een ideale introductie in parlementaire democratie.

Ik las recentelijk dat twee adviseurs van uw vader van mening zijn dat hij een grotere rol moet gaan spelen bij de formatie van enig nieuw kabinet?

Dat vind ik erg vreemd.

Hij wil niet eens stemmen.

Uw moeder ook al niet.

Ik stel voor dat u bovenstaande eens voorlegt aan uw ouders. Zij zijn alletwee ouder dan 18 jaar en kunnen dus gewoon lid worden van GeenPeil. Als uw ouders daar niet aan willen meewerken stel ik voor dat u eens praat met de lakeien, bedienden of beveiligers. Die mensen zijn ook allemaal ouder dan 18 jaar: die mogen dus ook allemaal stemmen en lid worden van GeenPeil. Ik gok even dat een mondige Prinses van Oranje deze situatie naar haar hand weet te zetten. Iemand uit uw kringen wordt lid en vervolgens kunt u dan de login van die persoon “lenen” en zo meer inzicht krijgen in de democratische processen van het land… waar u later de Vorst van wordt.

U stemt niet links. U stemt niet rechts. U bent niet Rood, Groen, Paars. U bent ook al niet aan het zwijmelen omdat de Jessias van die leuke krullen heeft. U doet mee met het democratische proces. Dat is juist nu erg belangrijk. Ik lees namelijk in het NRC dat veel kinderen in uw leeftijd denken dat ze “op transport” moeten als Geert Wilders aan de macht komt. Dat leest u goed. Veel kinderen denken echt dat ze het land uitgezet worden. Speelt dat ook op uw school? U bent zelf natuurlijk een 2e generatie migrant. Heeft u ook twee paspoorten net als uw moeder? Ik kan mij best voorstellen dat u wat angstig bent.

Dit lijkt mij bij uitstek de tijd om meer te leren over democratie, Hoogheid.

Ik snap niet waarom Papa en Mama dat niet willen.

Als altijd verblijf ik hoogachtend,

Met vriendelijke groet,

—- Bezorgde Vader.

Share