Der Zeitgenössischer Koran

, , Comments Off on Der Zeitgenössischer Koran

We doen vanmorgen een heuse religious revival.

We gaan de Islam weer eens bejubelen.

Omdat er in ons eigen land niet zoveel is om over te jubelen, moeten we helaas uitwijken naar Duitsland.

NRC: In deze nieuwe moskee zijn homo’s welkom en is de imam een vrouw.

Het is niet zomaar een liberale moskee, die deze vrijdag in Berlijn open gaat. Het is een moskee waar mannen en vrouwen naast elkaar kunnen bidden, waar homo’s welkom zijn, waar de koran op een eigentijdse manier wordt uitgelegd en waar vrouwen kunnen voorgaan in het gebed. En wel in het Duits.

Ik weet het niet.

De Koran is al waardeloos genoeg, maar de Koran in het fokking Duits?

Volgens mij is dat erger.

Koran Duits

Zie je wat ik bedoel?

Het revolutionaire idee is afkomstig van Seyran Ates (54), een Berlijnse advocaat, activiste, schrijfster en gelovig moslim. „Lang heb ik ervan gedroomd dat vredelievende, liberale moslims bijeen kunnen komen om een islam te beleven die een gelijkwaardige deelname aan het gebed mogelijk maakt, onafhankelijk van geslacht of geloofsrichting”, schrijft ze in haar pas verschenen boek Selam, Frau Imamin (Gegroet, mevrouw de imam).

Zo revolutionair is het idee niet.

Binnen de Islam zijn er groepen die hier al honderden jaren om roepen.

Maar geen moskee die in die behoefte voorzag. En dus besloot Ates er zelf maar één op te richten – genoemd naar de verlichte Andalusische geleerde en islamitisch theoloog Ibn Rushd (ook bekend als Averroes, 1126-1198) en de Duitse dichter Goethe (1749-1832), die grote belangstelling had voor de islamitische theologie.

Een verlichte geleerde uit de 12e eeuw?

Volgens mij was de Verlichting ietsje later dan dat.

Het is wel slim om Goethe te gebruiken.

Dan lijkt het allemaal heel “Duits” ineens.

Nod Yes Icon

Voorlopig huist de Ibn Rushd-Goethe Moskee in een zaaltje dat gehuurd wordt van de Sint Johannes-kerk in de wijk Moabit. Maar Ates en haar mede-initiatiefnemers streven naar een eigen gebouw, waar alle stromingen van de islam welkom zijn, shi’ieten even goed als sunnieten, alavieten en soefi’s.

En Transgenders dan? En Joden?

Ik vrees dat een zaaltje huren van een kerk allerlei problemen oplevert.

Toen Ates vorig jaar met haar plan naar buiten trad, kreeg ze positieve, maar ook zeer negatieve reacties, scheldpartijen en bedreigingen. Maar Ates is niet voor een kleintje vervaard. Eerder werd ze met de dood bedreigd vanwege haar boek De islam heeft een seksuele revolutie nodig. En als advocaat van vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, raakte ze eens levensgevaarlijk gewond bij een aanslag op een cliënte. Bij de opening van de moskee houdt ze haar eerste preek: over de liefde – van God voor de mensen, en tussen de mensen onderling.

Ze wil een martelaar worden dus.

Nou, veel succes ermee.

God bestaat niet (diepe zucht red.). Je lijdt aan waanbeelden. Zoek hulp.

Straight Jacket

Ik voorspel grote problemen bij die “Moskee”.

Geen homo durft erheen.

En dat zaaltje staat binnen de kortste keren in de fik.

Komt ze trouwens ook naar Paradiso?

 

Share