De Zombie Kerk (Gebrek Aan Levende Zielen)

, , Comments Off on De Zombie Kerk (Gebrek Aan Levende Zielen)

Pasen draait vooral om krankzinnige, achterhaalde rituelen.

Dat betekent concreet dat het NRC ieder jaar een “leuk” stukje moet schrijven over “de Kerk”.

Zo ook dit jaar.

NRC: Wie werkt er nog in dienst van God?

Het goede antwoord hier is: NIEMAND. Want God bestaat niet en je kunt nu eenmaal niet werken voor je imaginary friend.

We maken kennis met Maarten en Jantine. Beide “kozen” ervoor om Predikant te worden.

Maarten besloot dat niet zomaar. Hij ging naar de open dagen van Internationale Studies, Geneeskunde en zelfs de Pilotenopleiding.

Dat dit laatste niets werd vind ik geruststellend. Niemand zit te wachten op een piloot die naar de Hemel wil vliegen.

Maar… Maarten’s Papa blijkt – na 4 paragrafen – ook al Predikant, dus tja…

Doordat zijn vader predikant is, wist Boersema wat het werk zou inhouden. „Mijn vader heeft me de liefde voor het vak bijgebracht. Ik zag ik thuis hoe mooi het is om dichtbij God te leven en dichtbij mensen te staan.” Toch was het geen uitgemaakte zaak dat Boersema ook theologie ging studeren. „Als scholier ging ik ook naar open dagen van geneeskunde, internationale betrekkingen en internationale organisaties en zelfs van een pilotenopleiding. Aan de Theologische Universiteit in Kampen werd gezegd: ‘Jullie zijn nodig om in nieuwe woorden het oude verhaal door te geven’. Dat was voor mij een omslagmoment.”

Ik heb precies hetzelfde meegemaakt met John Coltrane?

Ik vond John Coltrane weinig bijzonder… tot ik een keertje alleen, in het donker Giant Steps helemaal luisterde.

Dat was een omslagmoment.

Nu heb ik alles van John Coltrane.

Kwestie van downloaden.

Okay, Jantien, kom er maar in meid.

Het predikantschap is voor Veenhof een tweede keus. Of roeping, zoals ze het zelf noemt. Aanvankelijk wilde ze liever dokter in het ziekenhuis worden, maar ze werd uitgeloot voor geneeskunde. Dan maar ziekenhuispredikant, dacht ze en ze schreef zich in voor een studie theologie.

Jantine kreeg ‘r zin niet, dus gaf ze meteen op.

Zijn er geen andere Universiteiten waar ze Geneeskunde had kunnen doen dan?

Maar toen ze in de collegebanken van de Vrije Universiteit hoorde dat ze de opstanding van Jezus uit de dood niet letterlijk moest nemen, sloeg de twijfel toe. „Als dat niet waar zou zijn, wat blijft er dan nog over van het evangelie? Ik kreeg steeds meer theologische kennis, maar vond dat voor mijn geloof heel verwarrend.”

Let u even op?

Het is “vewarrend” … als mensen niet uit de dood opstaan.

En mijn personal favorite?

"Theologische kennis".

Toen ze na haar studie als kerkelijk werker in Amsterdam in gesprek ging met mensen die op zoek waren naar zingeving, ontdekte ze in de praktijk – weg van de boeken – wat ze zelf geloofde. „Ja, toch ook in de opstanding van Jezus. Dat is zo’n hoopvol verhaal dat relevant is voor mijn leven nu én na mijn dood. Opstaan uit de dood is zo bizar, dat verzín je niet en daarom geloof ik het.”

Het staat er echt.

Hoe vreemder de verzinsels? Des te groter Jantine’s geloof in die verzinsels.

Jantine? Wist je dat Kennedy, Elvis en Jim Morrison eigenlijk op en geheime basis op de Maan wonen?

Met de Grey Aliens.

Nod Yes Icon

Dan moet er heel even gebabbeld worden over centjes.

Dit is namelijk de NRC Carrière sectie.

Levert een kerkbaan aan het einde van de maand nog iets op of werken de jonge dominees letterlijk pro Deo? Boersema en Veenhof verdienen rond de 1.950 euro. „Ik werk dus niet voor het grote geld,” zegt Veenhof. „Soms wel jammer, maar ik heb een rijk beroep waardoor ik veel van het leven leer.”

En je leert wel zo vreselijk veel van het leven in een Fries dorpje met 169 mensen!

Van oudsher is een predikantensalaris bedoeld om in het levensonderhoud te voorzien, zodat de dominee is vrijgesteld van ander werk. De salarisschalen zijn afgestemd op het aantal gemeenteleden.

Hoe meer religieuze gekken ze onder controle houden en monitoren, des te meer geld ze krijgen.

Dat vind ik goed.

Een bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarde is dat de predikanten wonen en werken in een pastorie, de ambtswoning van de kerk. „Mijn huur wordt ingehouden van mijn salaris”, zegt Veenhof. Boersema betaalt geen huur. „Maar ik tel voor de fiscus wel een deel bij mijn inkomsten op en betaal daarover belasting.”

Goudeerlijk tegen de fiscus, goed zo Maarten!

Ik Deug

Veenhof houdt er rekening mee dat ze ooit niet meer betaald kan worden door een kerkgemeenschap. „Dan moet ik op zoek naar een andere baan of iets ernaast, bijvoorbeeld in de media of als zingevingsadviseur voor organisaties. Net als de apostel Paulus, hij was gemeentestichter én tentenmaker.”

Heel goed Jantine.

Je kunt inderdaad tentenmaker worden.

Je moet dan alleen niet meteen opgeven als je wordt uitgeloot, goed?

Dan krijgen we gelul over flexibele werktijden, hosselen als fotograaf, een flutwebsite wat je echt niet wilt bekijken en komt het glorieuze slot.

Ook Veenhof is hoopvol. „Een bedrijf in dit stadium zou allang gestopt zijn. Maar de kerk stopt niet omdat we geloven dat de boodschap sterker is dan de leegloop. Bovendien: er blijft gedoopt, getrouwd en begraven worden. Misschien moet de kerk zélf ook eerst sterven om daarna weer op te staan.”

Klinkt goed.

Laten we dan zo spoedig mogelijk beginnen met dat sterven.

(Dat gaat al best redelijk, gezien al die leegloop).

En dat hele “weer op staan”?

Dat vind ik ook prima.

Een Zombie Kerk lijkt mij supervet.

Zombie Church

En dan zoiets? Om ehm… zieltjes zombies te lokken?

church of the living dead

Daar komen ze meteen op af, kijk maar.

Zombies To Church

Share