De Mutaween: Dienstbaar en Waakzaam

, , 1 Comment

De Mutaween zijn de religieuze politie in Saudi Arabia.

Ze werken voor The Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice.

De Deugridders die er op hardhandige en vaak bloedige wijze voor zorgen dat jij je vooral gedraagt en kleedt zoals Allah dat graag wil.

Deze week kwam de Nederlandse politie met het voorstel om vrouwelijke Moslim politiemensen een hoofddoek te laten dragen.

Iedereen moest daar natuurlijk direct op reageren, Den Haag, radio, televisie, opniepagina’s. Een heel legertje mediahoeren had een mening.

Als altijd zijn de kampen weer verdeeld.

Er is een reeks Deugridders samen met etnisch-religieus gevoelige mensen die dit allemaal fantastisch vinden. Die hoofddoek roept allerlei belangrijke connotaties op met mensenrechten, individuele vrijheid en uiteraard progressief, militant feminisme. Die staan tegenover een groep mensen die het helemaal niks vinden, zoals de meer rechtse partijen en mensen die echt helemaal klaar zijn met de fucking Islam.

Ik zit er volgens mij tussenin.

Ik heb geen zin in de Mutaween aan mijn deur. Ik heb geen trek in de religieuze Politie.

Ik denk verder dat je als agent fit en strak moet zijn. Je zult moeten rennen, vechten, groepen uit elkaar halen, scherp opletten, trappen op en af rennen, over hekjes klimmen etc. Ik denk dat je dit het beste kunt doen in makkelijk zittende, licht beschermende kledij, met goed schoeisel. Het dragen van een hoed, of pet, of muts lijkt mij al een belemmering voor zicht en gehoor en als je hard rent of ergens overheen klimt dan zit zo’n hoofddeksel in de weg, belemmert nog meer zicht en gehoor, of valt af, raakt kwijt etc. De meeste politiemensen (die ik gezien heb dan) zien er dan ook zo uit. Stevig, atletisch, kort kapsel, goede stevige schoenen met dikke zolen etc.

Ik heb nog nooit politie nodig gehad voor echt supernood. Overlast van jeugd, een verward iemand die een psychose kreeg. Een verwarde buurman. SImple, basic stuff.

In verreweg de meeste gevallen spreek je de politie alleen per telefoon en die mensen zijn altijd aardig.

Als ze echt aan je deur komen?

Of als ik echt formeel aangifte zou moeten doen?

Dan zou ik religieuze politie niet te woord staan.

Ik heb er gewoon geen zin in.

Ik heb ook liever geen religieuze huisarts.

Als ik echter zwaargewond, bewusteloos, bloedend, na een ongeluk vast zit in een autowrak?

Dan kan het mij uiteraard geen ruk schelen of degene die mijn leven redt toevallig een hoofddoek (of pet) op heeft.

Als ik vervolgens buiten bewustzijn bloedend uit de ambulance richting trauma-chirurgie ga?

Dan kan het mij ook al niets schelen of de chirurg toevallig een hoofddoek (of haarnetje) op heeft.

Ik ben buiten bewustzijn, ik ben zwaargewond, ik wil overleven en zo min mogelijk blijvend letsel.

Als ik echter een verwijsbrief van mijn atheistische huisarts krijg voor de poli?

Dan zou ik daar niet geholpen willen worden door een religieuze arts.

Ik zou echt gewoon om iemand anders vragen.

En als die er niet is in dat ziekenhuis? Dan vraag ik een nieuwe verwijsbrief.

Mijn tandarts situatie is helemaal complex. Mijn tandarts is een Moslima zonder hoofddoek. Ik vind dat vervelend, ik wil geen medische dingen laten doen door religieuze mensen, maar in dit geval doe ik dat wel (al jaren) en naar volle tevredenheid. Ik ben angstpatient en doods- en doodsbang van de tandarts, en zij is fantastisch goed. Ze werkt snel, ze communiceert goed, geen napijn, zelfs de injecties heb ik weinig last van. Dankzij haar is mijn gebit enorm verbeterd sinds 2013. Ik vind het vervelend dat ze religieus is want ik heb een teringhekel aan alles wat ook maar op religie lijkt, maar ze is een hele goede tandarts die op geweldige wijze met mijn angst en ongemak om gaat. Aanvankelijk ging ik alleen bij pijn, nu ga ik ook gewoon naar controles en de mondhygiene. Dat betekent ieder jaar twee afspraken. Dat was enige jaren geleden ondenkbaar. Ik heb een hele rits andere tandartsen geprobeerd? Ik was ontevreden over allemaal. Zij is dus verreweg de allerbeste tandarts die ik ooit heb gehad en yea… ze is (toevallig) een Moslim.

Hoofdagent

Nee, dank u, liever niet. Ik vind dat wat morbide. Ze komt net uit bed en is op ‘r telefoon aan het kutten met een kop thee.

Het blijft een vreemde wervingscampagne.

Maar goed. Als ik in een auto – samen met mijn dochter – te water ga? Dan wil ik dat politie eerst mijn dochter redt en eruit haalt. Daarna mag men zich om mij bekommeren. Ik gok dat alle politie in zo’n geval eerst het kind probeert te redden (ook agenten die zelf geen kinderen hebben of een hekel aan kinderen hebben). Ik gok dat. Ik weet het niet zeker. Wat ik wel zeker weet? Als die Moslima het water induikt om eerst dat kind te redden?

Dan doet ze vast eerst ‘r hoofddoek af.

Als ze dat snel genoeg doet? Zodat er niet teveel water in mijn dochter’s longen sijpelt?

Dan hoor je mij niet klagen.

Shaking No Emoticon

Share