De Kleine Piraat

, , Comments Off on De Kleine Piraat

signbot

Ik ben in juni 2016 lid geworden van de Piratenpartij Nederland — na lang wikken en wegen. Veel mensen vragen: “Waarom ben je lid geworden”? “Waarom ben je Piraat geworden”? Er zijn tal van redenen, maar een van de voornaamste is mijn dochter. De kleine kabouter consumeert bergen digitale informatie, zowel thuis, als onderweg, als op school. Dat is voor een belangrijk deel mijn schuld.

Als baby hing ze op mijn buik, op kantoor, terwijl ik samen met developers naar schermen staarde. (En nee, dat was voor de nieuwe jeugdwet, dus dat telt niet als kindermishandeling). Ze kroop in de kantine rond, vlak naast de software afdeling. Ze belde mij wakker, in Londen, 5u ‘s morgens op Skype: moet je niet werken? … toen ze 3-4 jaar oud was.

Ik liet ‘r ooit zo’n oude, zwarte telefoon met zo’n draaischijf zien. Zo’n ding weegt allejezus zwaar.

Hoe bedoel je draaien?
Met die schijf engel, met die nummers, zo met je vingers.

Slimme kind schrok zich dood. Ze weet niet wat een casettebandje is. Toen ze klein was legde ik haar ooit uit dat je vroeger geen mobiele telefoons had. Dat je dus met mensen moest afspreken om 8u op de hoek van <x>, of in restaurant <y> en dat je daar dan moest wachten. (ipv 6x appen, zit in de tram, vreselijk druk, neem vast een wijntje, doe mij er ook 1, ben bij de halte, tot zo).

Ze keek mij aan en vroeg:

Was dat toen alles nog zwart wit was, Papa, net zoals in de film”? Nee. Dat is de tijd van Oma, engel.

Mijn dochter vond lid worden van een partij reuze spannend. Het woord “Piraat” spreekt natuurlijk enorm aan. Ze mag bovendien altijd laat opblijven (met een oppas) als er “kroegmeets” zijn en dat betekent snoep en cola. Ze is dus erg “betrokken” bij de partij. We zijn daarom samen aan de Google gedaan om de partij beter te leren kennen. Dat resulteerde (ergens in juni 2016) in een hele reeks (vrije tamme) erotica-foto’s van onze lijsttrekker.

Ik heb zelf weinig problemen met naakt dus ik heb mijn dochter gewoon helder uitgelegd dat die mevrouw in al die foto’s inderdaad heel veel lijkt op onze lijsttrekker. Daarna bekeken we een leuk interview met Ancilla. Ze legde helder de kernpunten van de partij uit. Dat maakte indruk, maar het was wel een beetje saai, dus nog meer klikken en toen….

Oh, Papa, kijk?!??! Ruzie ! (wijzend vingertje). Okay nog eentje dan, maar dan echt naar bed.

 

 

Daarna dus (eindelijk) bedtijd.

Kan ik casten naar Oma’s monitor in Buitenveldert?
Nee schat. Je kan niks casten naar Oma’s monitor.
Oma is in het tehuis in ‘r bed.
Is er geen app?
Nee engel, er is geen app voor.
Ze zit in een hart-harnas, die monitor…
… heeft echt een superklein schermpje, en geen touchscreen Papa, dat is echt gay.

(schoppen tegen voeteneind)
Dat is ook heel stom.
Stop je telefoon even weg.

Gordon moet minder coke doen, zei ze.
Dat zei de lijsttrekker ja.
Is dat echt zo, Papa?
Ja ik vind van wel. Gordon moet echt minder coke doen.
Hoeveel minder?
Ik … papa… heeft geen idee engel, ik denk minder dan de helft of zoiets?
Doet de Piratenpartij coke?
Niet in de tweede kamer, denk ik, nee.
Dat was meer iets voor de LPF.
Wat is de LPF Papa?
Een hele ernstige vorm van migraine, liefste.
Geef die telefoon eens.
Pak je knuffel.

Krijg ik een piratenshirt?
Tuurlijk.
Mag ik zo’n ooglapje?
Tuurlijk.
En mag ik dan… [ … ]

Engel.
Werk even mee.
Geef die telefoon eens.

Ga jij ook in je ondergoed?
Niemand gaat in z’n ondergoed engel.
Die mevrouw wel.
Niet naar de tweede kamer, engel.
Ze mag niet eens in de tram in ‘r lingerie.
Volgens mij wel met een anonieme OV chipkaart, liefste.

Geef die telefoon eens.
Doen we dat lampje uit?

En met hun zit je ‘s avonds te vergaderen en zo?
Alleen op maandagavond.
In je ondergoed?
Nog niet. Het was te koud.
Ga je in je ondergoed als het warrum is??!
Nee natuurlijk niet.
Ik ben net lid schat.
Mag ik ook lid worden?
Nee.

(schoppen tegen voeteneind).
Je bent geen 18 engel.
We gaan een beetje slapen, het is al heel laat.
Wil je dit lampje aan?
Als Gordon niet minder coke gaat doen, krijgt ie dan ruzie met haar?
Ik denk het wel liefste.

Vet!

(vuistje)

Okay. Wel. Te. Rus. Ten.

Papa?
(zucht)
Ja engel.
Als ik een piraat was zou Gordon helemaal geen coke mogen doen.

Ik zal het aan de partij voorleggen engel.
Slaap lekker.

Papa?
Jaaaah?
(rechtop in die hoogslaper)

Hij deed echt zo he?
(doet beledigde Gordon na)

Ik vind dit… wel… heel erg ver gaan…

Engel, ga even liggen.

Gordon is beledigd. Het was echt vet.

Ga even liggen.

Als je naar de 2e kamer gaat Papa? Papa?
Schat, ga nou liggen en…
Je moet die ene die in dat kasteel woont een cokehead noemen.
(hinnikt)
Wie bedoel je engel?
Die minister die z’n kasteel door studenten liet schoonmaken.
(meer hinnik)

Da’s Ard van der Steur engel, hij is geen cokehead.
Hij is een VVD’er en een corpsbal.
Da’s veel erger.

Erger dan LPF migraine, Papa?
Nou ehm … fiscaal denk ik niet… maar eh… ehm… maat… schappelijk wel?

En nu gaan we echt slapen, hummel.

Je moet m’n telefoon nog opladen.

Doe ik.

Welterusten Papa.

Slaap lekker kleine Piraat.

(Dagboek, juni 2016)

Share