De Joop Post-Truth Zaterdag – Deel III: Gillen Over Het Verkeer In Hilversum Met Francisco van Jole

, , Comments Off on De Joop Post-Truth Zaterdag – Deel III: Gillen Over Het Verkeer In Hilversum Met Francisco van Jole

We gaan verder met de Joop Post-Truth Zaterdag.

Voor deel III laten wij niemand minder aan het woord dan de Dear Leader himself, Francisco van Jole.

Francisco is een child predator, die graag impressionable jonge meiden voorziet van allerlei wijze raad als ie ze bijvoorbeeld een “lift geeft” in z’n auto omdat het heul erg regent.

Leest u even mee?

Red Flags

Joop: De chaostheorie en de opkomst van het populisme in Hilversum.

De vleugelslag van een vlinder in China veroorzaakt een orkaan in Texas. Dat was zo’n populaire wijsheid uit de jaren tachtig, kleine gebeurtenissen hebben grote gevolgen. Een mantra van de chaostheorie, met de nadruk op theorie omdat de wereld indertijd redelijk geordend was. De vlinder zet de lucht in beweging met zijn vleugels, die beweging zwelt aan en uiteindelijk wordt het aan de andere klant van de planeet een orkaan. Nu de chaos overal is hoor je eigenlijk niemand meer over die theorie. Niemand zegt: Harvey, Irma en José, er hebben zeker drie vlinders rondgevlogen in Beijing, in plaats van de 9 miljoen fietsen van Katie Melua want wat zouden die dan wel niet moeten veroorzaken?

In de jaren ’80 waren de US en de CCCP verwikkeld in een gigantische wapenwedloop. Zuid- en Centraal Amerika werden verwoest door militaire junta’s en doodseskaders en oh ja, “het Westen” werd dikke vriendjes met een stel middeleeuwse zeloten in Afghanistan, hielp ze hun opium exporteren en voorzag ze van bergen wapens.

Dat noem je “redelijk geordend”.

Als je lijm snuift, of aan het fantaseren bent over wat dat jonge meisje in de passagiersstoel allemaal met je “pookje” zou kunnen doen.

Dat is het probleem met theorieën, ze zijn onze manier om een praktijk te verklaren die zelf geen weet heeft van de theorie. Dat gaat voor alles op. Ik weet bijvoorbeeld niet of er een god bestaat, hier of in een andere uithoek van het heelal, maar ik acht de kans groot dat die god geen benul heeft van hoe wij over hem denken. Religie is immers een theorie over god. Zoals in de chaostheorie een orkaan een theorie is over een vlinder. Maar daar wilde ik het allemaal niet over hebben.

Je weet niet of er een God bestaat?

Want natuurkunde, scheikunde en biologie drongen nooit echt goed tot je door?

En dank voor twee paragrafen lulkoek “waar je het niet over wilde hebben”.

Misschien is het een goed idee om je geflipte theorieën vooral op je prooi dat jonge meisje lot te laten?

Ik begon dit relaas over de chaostheorie omdat ik er ineens aan moest denken toen ik gisteren met Anne Fleur door Hilversum reed. Ik bracht haar naar huis nadat we een podcast hadden opgenomen over het nieuwe feminisme. Het regende pijpenstelen, de kachel stond aan. Vorig jaar op deze dag was het 32 graden zei ik. Over chaos gesproken.

En daar, kijk daar! Op de hoek? Daar heb ik een keer getongzoend met een meisje!

En dan vooral naar haar kruis staren.

Ze lachte. Je moet hier naar links en dan direct naar rechts, instrueerde ze me. Het was spitstijd en we waren al twintig minuten onderweg terwijl de afstand hemelsbreed een kilometer of zo was. Maar lopen was geen optie want pijpenstelen.

Ehm… Francisco? Anne Fleur komt uit het Gooi; die heeft een steenrijke Papa en Mama? Dat soort meiden lopen nooit.

Shaking No Emoticon

Het verkeer in Hilversum, verzuchtte ze. Dat was ooit een stokpaardje van me, dus ik barstte los. Maar voor wie niet bekend is met Hilversum is het goed te weten dat het verkeerscirculatiesysteem van die stad het vreemdste ter wereld is. Met een satelliet gefotografeerd ziet het er waarschijnlijk uit als een orkaan, alle auto’s rijden in een cirkel om het centrum van de stad omdat dat gebied een spaghetti is van geforceerde eenrichtingsverkeerstraten. Van A naar B gaat in Hilversum via Q, H, S en D. Zo moet je je dat ongeveer voorstellen.

Ik gok dat het “de verkeerscirculatie” in leuke oorden als Islamabad, Mexico Stad, of Abuja vele malen erger is, Francisco.

Maakt niet uit. Je wilt dat meisje ‘r broekje in, dus doe je best.

Weet je dat ik een theorie heb dat de opkomst van het populisme valt te herleiden tot het verkeersbeleid in Hilversum, zei ik tegen Anne Fleur. Nee, natuurlijk wist ze dat niet want ik had het immers nog nooit verteld. Dus legde ik het uit, zoals mensen meestal doen nadat ze ‘weet je dat’ zeggen.

Jeetje.

De klunzige, stotterende, kwijlende en onhandige man op leeftijd en het domme, glazige, meisje met daddy issues.

In de jaren negentig landde er in Hilversum een verkeersdeskundige die was ingevlogen om het nijpende probleem van het vastlopende autoverkeer op te lossen. En die ontwierp een plan dat leidde tot een gekmakende chaos. Even langs de bakker driehonderd meter verderop werd door afsluitingen en verboden-in-te-rijden-straten plots een traject van kilometers. Linksaf op wegen betekent wachten voor een stoplicht, doorrijden, u-turn maken en weer wachten voor hetzelfde stoplicht om vervolgens rechtsaf te gaan. Dat soort geintjes.

Aaah, de vermogende apparatchik, normaliter gillend en schreeuwend over het milieu, auto’s in de stad, de vervuilde snelwegen en die smerige kut Trump en z’n olie-lobby, wil in z’n eigen woonplaats geen 300 meter lopen om naar de bakker te gaan? Dit is een beetje de kernproblematiek van de holier than thou Deugridder van Joop. In het roomwitte en vermogende Hilversum willen ze maar wat graag gillen over diversiteit en racisme, maar in een volkswijk als Amsterdam Nieuw-West zul je ze nooit tegenkomen; daar kun je nergens parkeren, en ze hebben er geen vegan burgers. (Wel een hele hoop belwinkels!)

De bevolking werd horendol.

Volgens mij was iedereen in Hilversum al knetter- en knettergek.

Ook in de jaren ’80, want toen deden ze ook nog eens bergen coke, weet je nog?

Toen richtte VARA-medewerker Jan Nagel de partij Leefbaar Hilversum op met als inzet het verkeerscirculatieplan en behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 een monsteroverwinning van veertien zetels. Dat succes leidde tot Leefbaar Nederland, die mee wilde doen met de parlementsverkiezingen. Als lijsttrekker werd Pim Fortuyn aangezocht. De rest is bekend.

Dat is wel een goede hook, daar trapt die Anne Fleur wel in!

Jee, zei Anne Fleur.

Stopte ze een vinger in ‘r mond, of blies ze zo’n grote bel met ‘r kauwgom om die met ‘r tong weer naar binnen te werken?

Ik stopte op een plek waar je eigenlijk niet mag stoppen, want je mag niet alleen nergens rijden in Hilversum, je mag er ook nergens stilstaan.

The scene of the crime, het vliegenbosje, de afwerkplek?

Anne Fleur groette me, opende het portier en spurtte weg tussen de regenstralen.

Snel weg, weg bij die vieze ouwe man vandaan!

Toen bedacht ik dat het verkeersbeleid van Hilversum een vlinder in China was. De ruitenwissers zwiepten, ik wilde wegrijden maar overal schitterden de rode lampen van stilstaande auto’s. Een chaos die helemaal geen theorie nodig heeft.

En daarna ging Francisco online, pakte een oude handdoek, zocht wat foto’s van Anne Fleur op en liet z’n gedachten (en z’n rechterhand) de vrije loop.

 

wanted-fransisco

Share