De Blauwe Leeuw: Bankieren Met De Piratenpartij Nederland

, , Comments Off on De Blauwe Leeuw: Bankieren Met De Piratenpartij Nederland

Ik was zo gecharmeerd van de Piratenpartij. Het was de eerste keer dat ik lid werd van een politieke partij. Ik wilde mij bezig gaan houden met hun “communicatie”. Het leek mij een goed idee om te beginnen met het partijprogramma. Je kunt dan meteen de plannen, de aanpak en ideologie/denkwijze van de partij leren kennen.

Na lang zeuren kreeg ik een login en toegang.

Het partijprogramma was opgesplitst in beleidsterreinen, zoals “Defensie” en “Zorg”. Die vormden de headers en dan stond er een lange zin achter dat beleidsterrein, zoiets als “Justitie: Meer blauw op straat, meer rechercheurs, cybercrime bestrijden”. Het meeste was erg goed, ik kon mij er prima in vinden, sommige dingen waren wat zweverig, paar dingen waren compleet onhaalbaar. Ieder beleidsterrein kende een andere eigenaar, soms meer eigenaren. Sommige eigenaren werkten aan diverse beleidsterreinen. Onder de headers stond dan de eigenlijke tekst, het eigenlijke beleid, de visie van de Piratenpartij. Daar staat dan zoiets als “WIj vinden dat” <insert beleid> <insert voorbeelden> “als Piratenpartij zijn wij van mening dat” en <insert opnieuw> and so on and so forth.

Met zoveel verschillende auteurs en beleidsterreinen had het document geen eenduidige stijl en flow.

Allemaal verschillende stijlen, soms lang, soms drammerig, soms te kort, bergen vreemde zinnen, bergen rare grammatica, stopwoordjes, rare zinsopbouw etc.

Volgens mij 45 pagina’s.

Ik stelde voor die tekst “op te schonen” en de kern van de tekst, hetgeen er beweerd en beloofd en voorgesteld werd qua intentie intact te houden.

Maar dan in meer leuk lopend en leesbaar Nederlands en toegankelijk voor alle leeftijden.

Kortere zinnen.

Niet veel herhalen.

Consistentie.

Voorbeelden min of meer dezelfde lengte.

Daar moest de partij toen heeeeeeel lang over nadenken.

Ondertussen mocht ik het programma lezen en uitpluizen.

En zo kwam ik de Blauwe Leeuw tegen.

Het viel in de rubriek financieel en bancair of zoiets.

De Blauwe Leeuw is de Nederlandse Bank. Op termijn is die hele Euro niet echt haalbaar. Een eigen monetair beleid is misschien wel beter. We moeten een keuze maken en de oplossing is dan de Blauwe Leeuw, de Nederlandse Bank. Iedereen krijgt een gratis bankpas bij de Blauwe Leeuw als je geboren wordt (maar je krijgt je pasje pas als je echte inkomsten krijgt). Die bankpas is net als je SOFI NR, je BSN. Op die rekening komt je salaris, uitkering, pensioenen, toeslagen, je inkomsten komen daar binnen. Vanaf die Blauwe Leeuw rekening betaal jij je huur, je hypotheek, je gas en licht, je Internet, je boodschappen, alles.

Ik lag in een absolute deuk.

Het was goed doordacht.

De Blauwe Leeuw mag geen geld lenen, geen roodstanden, geen hypotheken, geen spaarrekeningen, niks. De Blauwe Leeuw is jouw government checking account. 

Voor lenen, hypotheken en sparen ga je naar de normale bank.

Die mogen allerlei producten aanbieden.

Zoals krediet, hypotheken etc.

Als je bij de Piratenpartij mensen schuimbekkend gek wilt krijgen, dan moet je vrij in het begin van je mail of post het woord “privacy” gebruiken. Dat is een hele heftige trigger voor Piraten.

Ik mailde via de interne mail of via een post ergens een keer zoiets als “ik vind dat Blauwe Leeuw idee geweldig goed”.

Maar eh…. hoe zit het met privacy?

Ook dat bleek goed doordacht. Nu, heb je een bankpas en daar staat gewoon vet je naam op! Dat is een enorme schending van jouw privacy want de gek die naast je staat aan de kassa, die kan gewoon vet je naam zien! Dat gaan we met die Blauwe Leeuw pas dus heul anders aanpakken. Er waren goede suggesties te over. Verreweg de beste is dit. Die Blauwe Leeuw pas, jouw pasnummer is gewoon je BSN. Dat is een lang random nummer. Dat IBAN ding is shit en veel te lang. Dan zijn er nog steeds risico’s want sommige mensen zijn heel goed met nummers en die hacken dingen en zo. Dus het nummer op je pas wordt vrijwel onleesbaar, vanwege een speciale coating. Je kunt je nummer alleen zien in speciaal licht. En je hoeft je nummer niet uit je hoofd te kennen, de scanner waar je betaalt moet je nummer kennen. Iedereen krijgt dus een doodgewone, geen reclame of logo’s erop, blauwe pas met een onzichtbaar nummer erop.

Dat is handig als jes samen met je partner, of collega je pas op tafel legt en niet kan zien welke pas van wie is.

En voor slechtzienden is dit helemaal dolle pret.

Dat speciale licht is hetzelfde als zo’n lamp waar ze in de supermarkt de echtheid van je geld mee testen.

Voor noodgevallen (in de supermarkt?) als het nummer bekend moet worden.

Minderjarigen krijgen uiteraard pas een Blauwe Leeuw pas als ze inkomen krijgen, bijvoorbeeld een vakantiebaan, of weekendbaan.

Even opletten?

De Nederlandse Bank heeft al je inkomsten en uitgaven, netjes gelogd.

En jij krijgt een vette onleesbare pas!

Je moet lijmsnuiven om te denken dat er in Nederland mensen te vinden zijn die dit een goed idee vinden.

Schoollijm

Het leest als een waardeloos science fiction boek.

Dan maken we even een kleine zijprong. Wat doen nerds? Nerds hangen online, pielen met code, kijken science-fiction films, trollen websites en… lezen Tolkien, Lord of the Rings boeken en spelen dat soort fantasy games met Ridders en Draken en sagen en shit. Met die Blauwe Leeuw helemaal rocking en iedereen die next gen onleesbare pas stappen wij uit die Euro (“op de lange termijn” stond er volgens mij) en dan gaan we naar een eigen munt. Ra-ra hoe moet die munt heten?

U raadt het al, er waren tal van leuke inzendingen.

Zo was er “De Nieuwe Nederlandse Euro” (of Nederlandse Euro). Wat mij vreemd leek. We kappen met die fokking Euro. Ta-da hier kijk! De Nieuwe Nederlandse Euro! Ik denk dat er veel verzet zou zijn tegen de naam. Ik denk dat zelfs mensen die lijmsnuiven die naam helemaal niks zullen vinden.

Dan was er natuurlijk “De Nieuwe Nederlandse Gulden” en “Nederlandse Gulden”.

Volgens mij was dat de winnaar geworden.

Maar je raadt het al, want we hebben te maken met echte nerds, dus…

"Florijnen" of "Dukaten".

Nod Yes Icon

Okay dus we hebben lekker wat lijm gesnoven en we hebben wat crack gerookt.

Kan dit gekker?

Oh zeker wel.

Wat er namelijk mist zijn allerlei private/public startups. Startups? Wat voor fokking startups? Nou hippe, trendy, urban startups in open office space met open source software. Daar werken dan allemaal “jonge ontwikkelaars” en die gaan allemaal fin apps ontwikkelen. Zogenaamde financial apps. En met die apps kun je dan allemaal handige dingen doen, zoals je saldo checken, en je rekeningen betalen en overboekingen doen etc. Dat moet natuurlijk helemaal secure en veilig. Die apps die worden als het ware bovenop de infrastructuur van de Blauwe Leeuw en je gewone bank gebouwd.

(Door “jonge ontwikkelaars red.).

Voor de mensen die de ICT geschiedenis van de Nederlandse overheid een beetje kennen?

Een open source platform, staatsbank met onleesbare pas en allerlei apps?

Dat gaat vast reuze goed.

Onze overheid is heel tech savvy.

De slotzin – na dit geweldige, goed doordachte en onderbouwde idee – was zoiets van: “Nederland moet meer investeren en mogelijkheden openen voor crypto currency” en daar dan nog wat bij.

En ik had zoiets van… nou die laatste zin… daar ben ik het wel mee eens.

Maar dat Blauwe Leeuw idee?

Dat kleven wat haken en ogen aan.

Het stond maandenlang in het programma, maar werd (gelukkig) aangepast en op het laatst uit het programma gehaald.

Ik vraag mij af hoeveel mensen die partijprogramma’s lezen.

Postbank

 

Share