“Dat Bord Krijgt Geen Pootjes Engel. Breng Dat Even Naar De Keuken En Was Dat Even Af!”

, , 1 Comment

Oh leuk!

Rijke mensen problemen!

NRC: Hoeveel betaalt u uw schoonmaker? En betaalt hij of zij belasting?

En is ze wel legaal in dit land?

Wordt ze geslagen door haar partner?

Wordt ze gestalked door haar ex?

En waar de fok ligt Ecuador eigenlijk, wat eten ze daar?

Vanaf de jaren ’80 vinden meer vermogende mensen het niet meer leuk om zelf hun eigen rotzooi op te ruimen. De was, de afwas, de kamers van die kutkinderen, de tuin, de vaatwasser leegruimen, stofzuigen, dweilen etc. Je neemt dan een “werkster” (of “schoonmaker”) en die doet dat dan voor je. De werkster wordt steevast zwart betaald. Wij (mijn ex en ik) hebben dat nooit gedaan. We zijn beide zeer territoriaal en het idee dat iemand anders een sleutel van de voordeur heeft en dan in ons huis aan onze spullen zit, trokken wij niet. Ikzelf heb een echte schoonmaak-fetisj. Ik vind het heerlijk om schoon te maken. Het heeft eenzelfde soort effect als meditatie. Ik doe wat muziek aan en ga met allerlei sprays en wipeys aan de slag. En ja… het gebeurt geregeld dat ik daar wijn bij drink.

And yes… I like the fumes.

Crack Cleaning

Binnenkort publiceert NRC een verhaal over de schaduweconomie in Nederland: daar vallen criminele activiteiten onder als drugshandel en illegale prostitutie, maar ook relatief onschuldige grijze gebieden als illegale onderhuur en zwartwerken. Een voorbeeld van dat laatste, waar veel Nederlanders mee te maken hebben: goedkoop iemand inhuren om je huis schoon te maken.

De schaduweconomie: Drugshandel, illegale prostitutie, vrouwensmokkel…

en… de werkster.

Cleaning Cart

NRC wil peilen hoeveel van haar lezers gebruik maken van een schoonmaker in huis, hoeveel geld die betaald krijgt en of hij/zij daarover belasting betaalt. Zijn er daarnaast afspraken gemaakt over doorbetalen bij ziekte of in vakantieperiodes? Deze peiling is bedoeld voor een artikel over de mores in het inhuren van huishoudelijk personeel.

Klik hier voor enkele korte vragen, die u anoniem kunt beantwoorden. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Kom op Deugridders uit A’dam Zuid!

Kom op Grachtengordeldieren!

Doe mee!

Bent u ook zo benieuwd naar de uitkomst?

Shaking No Emoticon

Share