Caution: Don’t Feed The Attention Whore

, , Comments Off on Caution: Don’t Feed The Attention Whore

We krijgen vandaag weer een leuk artikel volgens de NRC Code.

(We zijn helaas blijven steken bij “Code Nummer 2” red.)

NRC: Aandachtshoer.

Arme columnisten – in rustige tijden konden ze risicoloos wild en onverantwoordelijk om zich heen slaan; tegenwoordig lijken ze veroordeeld tot het pleiten voor nuchterheid en realiteitsbesef. Want dit zijn theatrale, uitzinnige tijden – en als je niet uitkijkt, heb je een dagtaak aan het corrigeren van opzichtige leugens.

Nuchterheid? Dat is wat die gekken doen?
Lees je de columns van het NRC weleens?
Het is schuimbekkende waanzin.

Ondankbaar werk. In de Verenigde Staten houdt een heel segment van commentatoren zich bezig met het analyseren, onthutst weerspreken en zorgvuldig weerleggen van de tweets en uitspraken van president Donald Trump. Talloos zijn inmiddels ook de gepubliceerde oproepen aan Trump om het agressieve getwitter presidentieel te laten rusten, gevolgd door minstens zoveel oproepen aan ons om die tweets gewoon geen aandacht te geven – doorlopen, mensen, niet de trol in het Witte Huis voeden, hij wordt er alleen maar groter van! Wie hapt, doet mee. Maar zelfs die vermaningen, die constante aansporing tot bedachtzaamheid, worden als vanzelf onderdeel van het circus Trump. Ook dit betoog.

Heel goed Bas.

En daar doe je het toch ook voor?

Of dacht je middels deze column wereldhonger op te lossen?

Shaking No Emoticon

Dit is je “werk”.

Meedraaien in het circus wat de gevestigde media heet.

Attention Whore

Ook na de aanslagen in Manchester en Londen klinken weer oproepen tot beschouwelijke nuchterheid. Het is van een onvoorstelbare wreedheid, maar juist door ontzetting uit te schreeuwen, maken we die losers groter dan ze zijn. Commentator Rob de Wijk noemt terrorisme „een wrede vorm van straattheater”. „Als mensen niet kijken, is de act niet geslaagd. Als iedereen erbovenop springt, ook de deskundigen, speel je de terroristen in de kaart.” Arnon Grunberg citeert De Wijk instemmend in zijn Volkskrant-column. Mythologiseer de terreur niet, stelt hij. „Excessieve aandacht geven is mythologiseren.”

Die “beschouwelijke nuchterheid” betekent inderdaad veel wegkijken en vooral de woorden “Islam” en “Moslim” niet gebruiken.

De media (het “circus”) is daar heel goed in.

Columnisten, echte, noeste strijders voor het vrije woord… zijn hier dan ook om ons te beschermen tegen onszelf van nare combinaties van woorden zoals “Moslim terreur” of “Islamitische terreur” of “Radicale Moslim Terrorist”. Als je niet uitkijkt? Dan heb je (zoals SlimK1nd red.) een dagtaak aan het corrigeren van opzichtige leugens waanzinnige stukken slecht geschreven tekst vol krankzinnige beweringen van een handjevol mediahoeren columnisten.

Maar hoe doe je dat? Iedere oproep om ergens geen aandacht aan te geven, is er aandacht aan geven – dat is de Catch-22 van onze mediacultuur. Het radicaal-islamitisch terrorisme speelt daar handig op in. Het is een wreed spektakel, dat afstoot en fascineert en in die zin de collectieve aandacht in zijn greep houdt. Het is, zoals De Wijk zegt, inderdaad een act, alle krankjorume ideologische rechtvaardiging ten spijt – het wil en kan niks, behalve uitnodigen tot haat en repressie. Politici, die het steeds meer van spektakel moeten hebben, laten die buitenkans niet aan zich voorbij gaan. Afgelopen week verklaarde zowel de Britse premier May, als een kersverse minister van Macron, dat wanneer mensenrechten onze veiligheid in de weg zitten, die mensenrechten maar opzij moeten worden geschoven.

Er gaan inderdaad onder journalisten en opiniemakers stemmen op om “geen aandacht” meer te besteden aan (Islamitisch) terrorisme. De reden? Nou mensen worden boos, angstig, moe en zijn vooral bijzonder ontevreden over de absoluut waardeloze manier waarop overheid en media met de (Islamitische) terreur omgaan. Al jarenlang. Het is dus beter om termen te gebruiken als “dader” of “kaper”, dat is minder “duidend” volgens de Ombudsman van de Volkskrant. En dan kun je de woede van de bevolking een beetje in banen leiden. Zegmaar precies hetzelfde wat jij probeert te doen met deze column, toch?

En Bas?

Het is al geruime tijd vrij duidelijk wat de (Islamitische) terroristen willen.

Ze leggen ons dat namelijk de hele tijd uit.

Helaas weigeren onze overheden en media daar iets mee te doen.

Volgens de Franse kunstenaar/filosoof Guy Debord (1931-1994) leven we in een spektakelmaatschappij, volgens hem een product van het kapitalisme, waar de mens gereduceerd is tot toeschouwer van een onophoudelijk spektakel van woord en beeld, volkomen gefabriceerd, zonder veel besef van verleden of toekomst. Alles vindt plaats in het nu. In die samenleving draait het dan ook louter om de aandacht die iets genereert.

Het is echt 2017 Bas. Wat die meneer allemaal beweerde over onze samenleving in 1994… voor Web 2.0, voor de iPhone en voor Facebook is (denk ik red.) een heul klein beetje achterhaald. Besef van de toekomst lijkt mij lastig. Ik weet dat er morgen een nieuwe dag begint, maar hoe die dag gaat uitpakken is onmogelijk te voorspellen.

Kijk de documentaire Get me Roger Stone, over de beruchte, cynische adviseur van Trump en je begrijpt hoe het werkt. Stone zelf begrijpt het als geen ander: wanneer je maar genoeg rook produceert rond je vijanden, heb je geen vuur meer nodig. Lock her up! En wanneer alles om spektakel draait, zijn het gouden tijden voor de aandachtshoer.

Consumeer meer media?

Dat is goed advies Bas!

Die docu heb ik geruime tijd geleden gezien.

(Old news red.)

Ik was weinig onder de indruk.

In de USA is het “media circus” allemaal een graadje heftiger dan hier.

En de gemiddelde Amerikaan is ontiegelijk dom.

Dat dit theater zich weinig aantrekt van de feiten is nu wel bekend. Jammer voor de factcheck in de journalistiek, een genre dat al jaren bestaat, maar geen enkel effect op politici heeft gehad en vermoedelijk ook niet op kiezers. Je beklagen over de aandacht voor de piano van Thierry Baudet is aandacht geven aan de piano van Thierry Baudet. Trump zal overeind blijven zolang mensen gefascineerd worden door Trump. Pas wanneer men zich begint te vervelen, is het afgelopen. Dat is wellicht de enige vorm van kritiek die effectief is in de spektakelmaatschappij – een lege zaal.

Klopt.

Helemaal eens.

En daarom keren meer en meer mensen zich af van de gevestigde partijen.

En de gevestigde media.

Hoe zit het met de oplage, de “zaal” van het NRC?

Die loopt al jaren gestaag terug toch?

Heb je veel volgers, Bas? Krijg je veel likes?

Wanneer krijgen we de rest van de NRC Codes?
Want "Code Nummer 2" kennen we nu wel.
Share