B&W Amsterdam: Staand Urineren Per 1 Juli 2018 Verboden!

, , Comments Off on B&W Amsterdam: Staand Urineren Per 1 Juli 2018 Verboden!

toilet

Ik weet niet of u het een beetje gevolgd heeft? Enige tijd geleden kondigde de London Underground (vol trots red.) aan dat men voortaan de begroeting/tekst “Ladies and Gentlemen” niet meer zal gebruiken. In plaats daarvan zal de stem door de intercom nu zoiets zeggen als “Welcome passengers” of “Welcome travellers”. Ook het personeel – waar je allerlei domme vragen aan kunt stellen – zal ons voortaan aanspreken als “passenger” of “traveller” en niet meer als “Sir” of “Miss”. Ik woonde zelf in London (2008-2010). De London Underground vervoert dagelijks zo’n zes (6) miljoen mensen. Onder die 6 miljoen bevinden zich een <x> aantal mensen die zich heel ongemakkelijk of heel onzeker voelen over hun sexualiteit. Ze weten niet helemaal zeker of ze nu op jongens vallen of op meisjes. Soms weten deze mensen ook niet helemaal precies of ze zelf nu een jongen of een meisje willen zijn. Voor dit soort mensen is het enorm kwetsend om aangesproken te worden met “Sir” of “Miss” en als ze de hele tijd een stem uit het plafond “Ladies and Gentlemen” horen roepen? Dan worden ze gillend gek en komen ze straks te laat of niet op kantoor.

De Gemeente Amsterdam dacht: Dat kunnen wij ook!

Zo is het in Amsterdam (sinds 2015) niet meer nodig om “geslacht M/V” in te vullen op gemeentelijke formulieren.

Nee, ook niet bij geboorte.

Shaking No Emoticon

De link brengt u bij een reuze leuk stukje in het Parool.

Kent u Remke?

Remke heeft zichzelf na jaaaaaren eindelijk gevonden.

Proficiat!

remke-remco

Ik zie alleen dat Remke in Zoetermeer woont.

Ik vermoed dus dat Remke bijzonder weinig formulieren van de Gemeente Amsterdam zal moeten invullen.

Dat had het Parool natuurlijk helemaal zelf uit kunnen zoeken (met 1 klik red.), maar dat verzuimde men te doen.

Men had gewoon een tweet van een transgender nodig en hoppa, hier hebben we er eentje en die proppen we naast dat stukje over die M/V formulieren.

Ik zit er trouwens over te denken om Remke dan te machtigen zodat Remke voortaan al onze formulieren invult.

(Dan heeft ze er tenminste iets aan red.)

Deze enorme vooruitgang op formulierengebied is natuurlijk prachtig, maar er is meer.

Per begin dit jaar heeft de Gemeente aangegeven dat  men genderneutrale toiletten op het stadhuis wil.

Als Remke dan een keertje een dagje naar Amsterdam komt, kan Remke op het stadhuis naar het toilet zonder enig #dilemma.

Remke?

Je moet dan wel doordeweeks naar A’dam komen, tussen 09:00-17:00 of zoiets.

In het weekend, en doordeweeks na 17:00 uur, is het stadhuis namelijk dicht.

En dan zijn die genderneutrale toiletten dus ook dicht.

Nod Yes Icon

Misschien zijn er SlimK1nd lezers die in de buurt van de Stopera wonen?

Je zou Remke dan kunnen benaderen op Twitter en haar eens uit kunnen nodigen voor een dagje struinen over de Waterloopleinmarkt en daarna samen zo”n genderneutraal toilet proberen.

(Wij verzoeken alle SlimK1nd lezers om gewoon vriendelijk tegen Remke te doen op Twitter red.)

Gisteren was er nog meer goed nieuws.

Leest u even mee?

liever-niet01

Het is allemaal wat Orwelliaans niet?

Parool: Amsterdam tipt alternatief voor ‘geachte dames en heren’.

De gemeente heeft een taalgids gepubliceerd voor ambtenaren, met daarin alternatieven voor een aanhef als ‘geachte dames en heren’ in brieven aan Amsterdammers.

The War On Language continues.

Zo wil Amsterdam nog meer een stad worden waar iedereen zich thuisvoelt, zegt een woordvoerder. “Deze gids bestaat uit tips voor collega’s om op een respectvolle manier te praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit. Als stad én als werkgever willen we inclusief zijn.” Het is niet zo dat ambtenaren verplicht wordt de zogenoemde ‘regenboog taaltips’ uit de gids te gebruiken in brieven en tijdens toespraken. “Het is geen vastgesteld beleid, maar een overzicht met voorkeursvarianten. Het is niet zo dat ‘geachte dames en heren’ nu verboden wordt.”

Daar ben ik persoonlijk heel blij om.

Ik wil namelijk wel aangesproken worden als “Geachte Heer”, of “Meneer”.

(De kleine kabouter dient aangesproken te worden als “Jongedame” red.)

Enkele alternatieven die in de gids worden genoemd zijn ‘beste mensen’, ‘geachte aanwezigen’, ‘beste Amsterdammers’ en ‘geachte bewoner van de Spaarndammerbuurt’. Amsterdam volgt met de gids Londen op de voet, waar in de metro ‘ladies and gentlemen’ kortgeleden is vervangen door ‘hello everyone’. Eerder kwam de stad al met een initiatief voor genderneutrale toiletten.

Vanaf de zomer van 2018 wordt staand plassen verboden in alle openbare toiletten. Dat betekent dat alle urinoirs per begin 2018 zullen worden verwijderd uit ziekenhuizen, restaurants, cafe’s, onderwijsinstellingen etc. Onderzoek wijst namelijk uit dat het veel beter is als mensen met uitwendige geslachtsorganen zittend plassen. De urinebuis loopt beter leeg en er is minder kans op lekken, spatten en viezigheid. Er is nu al veel belangstelling voor de oude urinoirs. Diverse startups en kweekvijvers hebben zich reeds bij de Gemeente gemeld met leuke projecten. De meest bekende is natuurlijk de kunstenaar Tinkebell. Ze is van plan een urinoir met water te vullen en er dan een heel klein guppie (goudivsje red.) in te laten zwemmen als vissenkom. Wat het geslacht van de goudvis wordt wilde de kunstenares zich nog niet over uitlaten: “Geslacht is zo determinerend”, liet ze ons via WhatsApp weten.

Mocht u nu, als domme, witte, cisgender, heterosexuele overlegpapa met al deze Newspeak door de intersectionele bomen het bos niet meer zien, dan raden wij u van harte “Het Grote Feministische Woordenboek” van Vileine aan.

Share