Breaking News: Klein, Gedrongen Joch Met Bloempotkapsel Wint Duitse Verkiezingen

, , 2 Comments

Oh jubel ende joechei!

Mutti Merkel en haar Christenhonden Democraten winnen de Duitse verkiezingen.

merkel

NRC: Merkel blijft, maar AfD is de échte winnaar.

De positie van Angela Merkel is ernstig verzwakt, nu haar regeringscoalitie zondag zwaar is afgestraft door de Duitse kiezers. Ondanks grote verliezen blijft haar CDU/CSU ruimschoots de grootste fractie in de Bondsdag en zijzelf de bondskanselier, als ze een nieuwe coalitie kan vormen. Maar haar felste tegenstander, de radicale anti-immigratiepartij AfD, is de grote winnaar en komt met ruim 13 procent als de op twee na grootste partij in het parlement. Het vormen van een nieuwe regeringscoalitie kan nog bijzonder moeilijk worden.

En dat is een beetje het beeld in heel “Europa”, niet?

In de UK wint Theresa May, maar Nigel Farage en de UKIP zijn de echte winnaars. In Nederland wint de VVD, maar Wilder’s PVV zijn de echte winnaars. In Frankrijk wint Macron, maar Le Font National zijn de echte winnaars. In Oostenrijk wint die groen-linkse vent, maar de populisten zijn de echte winnaars. En nu “wint” Merkel dus, maar de AfD zijn de echte winnaars.

Polarisation is a beautiful thing.

Zwaar aangeslagen erkenden de regeringspartijen hun verlies bij de bondsdagverkiezingen. SPD-leider Martin Schulz sloot meteen een nieuwe coalitie met de christen-democraten uit. Hij kondigde aan dat de SPD, die met nog geen 21 procent een historisch slecht resultaat boekte, in de oppositie gaat. „Duitsland heeft polarisatie nodig van centrum-links en centrum-rechts”, aldus Schulz.

En ook dat zie je in heel “Europa”.

De traditionele “arbeiderspartijen” en “socialistische” partijen worden zwaar afgestraft.

De reden laat zich raden; men sloopt de verzorgingsstaat en is dol op de EU en diversiteit.

“Polarisatie” van “centrum links” en “centrum rechts” is net als ruzie tussen je linker- en je rechterhand.

Het gaat nergens over.

Centrum rechts en centrum links zijn het namelijk over vrijwel alle zaken helemaal eens.

Bondskanselier Merkel erkende ook dat ze graag een beter resultaat had gezien dan de krap 33 procent van de stemmen, een verlies van 8 procentpunt ten opzichte van 2013 en het slechtste resultaat sinds het ontstaan van de bondsrepubliek in 1949. Maar ze voegde daaraan toe dat het na twaalf jaar regeringsverantwoordelijkheid niet vanzelfsprekend was dat de christen-democraten toch weer het grootste blok zouden worden.

Mensen stemmen CDU/CSU en Merkel, omdat er domweg niet zoveel beters is.

Sinds de jaren ’90 is “de politiek” wereldwijd, meer en meer armoedig geworden.

Veel mensen stemmen omdat ze moeten, of om erger te voorkomen.

Het sterke resultaat van de AfD, die zich steeds meer tot anti-Merkel-partij heeft ontwikkeld, kwam hard aan bij de gevestigde partijen. Afgelopen weken veroorzaakten verschillende leiders van de partij ophef met radicale uitspraken. Zo zei campagneleider Alexander Gauland dat Duitsland „het recht heeft trots te zijn op de prestaties van Duitse militairen in twee wereldoorlogen”. Het schrikte de AfD-kiezers niet af. In de deelstaten van de voormalige DDR was de AfD zondag met 21 procent zelfs de tweede partij (na de CDU).

Een krankzinnige uitspraak, niet?

Deze gast is schuimbekkend gek!

Maar net als met Trump of Wilders… je kunt tegenwoordig als politicus de meest krankzinnige waanzin spuien; het kan toch niemand echt wat schelen.

Ook daar laat de reden zich raden.

Peilingen geven aan dat 60 procent van de AfD-kiezers zijn stem heeft uitgebracht uit onvrede met de andere partijen, niet zozeer uit sympathie voor de AfD. Een miljoen kiezers van de AfD zouden vier jaar geleden nog op CDU/CSU hebben gestemd, een half miljoen op de SPD.Na decennialang de lulkoek van diverse politici aangehoord te hebben is er a.) niet zoveel meer wat schokt en b.) niemand neemt politici echt serieus meer.

De proteststem!

Nod Yes Icon

Meer en meer mensen zijn goed ziek van de gevestigde partijen, van Brussel, van de banken en de waanzin van de gevestigde media.

Deze mensen zoeken de populisten op, of meer identity partijen zoals DENK, de Piratenpartij of de Partij v/d Dieren.

Ik voorspel dat die groep groter en groter wordt, zeker na de 5 jaar Merkel slash Macron die ons te wachten staat.

De nieuwe politieke krachtsverhoudingen maken getalsmatig nu eigenlijk maar één coalitie mogelijk. Merkel heeft samenwerking met Die Linke en de AfD bij voorbaat uitgesloten, en de SPD wil niet meer meeregeren. Daardoor lijkt de enige optie een coalitie te zijn van CDU/CSU met de liberale FDP en de Groenen. Vanwege de kleuren van de partijen (zwart, geel en groen) wordt dit een Jamaica-coalitie genoemd, naar de kleuren van de vlag van dat land.

Diepe zucht.

Opnieuw… dit zie je overal.

Geen enkele van de gevestigde partijen wil regeren met “de populisten”.

Dit komt veelal door eigen toedoen.

Als je jarenlang, dag in dag uit, de populisten uitmaakt voor Nazi, Fascist en Hitler, kun je domweg niet met die mensen regeren.

Gelukkig is daar een oplossing voor.

De politieke verschillen tussen deze partijen zijn groot. Horst Seehofer, leider van de CSU, zei dat het nu nodig is de kloof te dichten met de rechtse kiezers die zijn afgehaakt. Dat zal in een coalitie met de Groenen niet makkelijk te verwezenlijken zijn.

Allemaal opgelet: Je word ziek van ons beleid en ons gelul dus “haak je af”. Dat betekent dat je niet meer op ons stemt, maar op de populisten. Vervolgens negeren we je stem en de winst van die populisten. En dan gaan we wederom 4-5 jaar die populisten uitmaken voor Nazi, Fascist en Hitler. Oh… en we gaan dan allereerst proberen te regeren met de club waar je de grootste teringhekel aan hebt, namelijk GroenLinks. Op die manier “dichten we de kloof” die er tussen jou en de gevestigde orde is ontstaan.

Stemmen op populistische partijen heeft geen enkele zin.

Ze krijgen a.) nooit een echt grote meerderheid en b.) geen van de andere partijen wil met ze samenwerken.

Veel mensen weten dat van te voren, dus stemmen ze op de gevestigde partijen.

Deze gekte?

Dat noem je parlementaire democratie.

 

Share
 

2 Responses

 1. Antoinette

  September 25, 2017 11:22 pm

  Ik denk dat stemmen op de populistische partijen wel zin heeft.
  Als nu namelijk die populistische partijen buitengesloten worden en de “winnaars” van de verkiezingen met de linkse clubs gaan samenwerken, dan wordt de afkeer van die twee (of drie, of vier) groter en groter. En dat levert die populistische partijen weer meer stemmers op bij een volgende ronde.
  Omslachtig misschien, traag zeker, maar uiteindelijk mogelijk wel zinvol.

 2. RvC

  September 26, 2017 4:19 am

  Dat ben ik wel met je eens. De club mensen die zich afkeert van het huidige beleid en de meer gevestigde partijen wordt groter. Of al die mensen ook daadwerkelijk bij de meer “populistische partijen” terecht komen is nog maar de vraag. Ze kunnen ook terecht komen bij identity partijen, 50Plus, Dieren, Piraten, DENK, Artikel 1, etc. Het wordt een proces van jaren, ook dat ben ik met je eens.

Comments are closed.