Breaking Fake News: Joris Luyendijk Weet Wat Een Vacuumbom Is

, , 1 Comment

Twee dagen geleden ging #Brexit officieel van start.

Dat is een prima gelegenheid om eens lekker uit te huilen.

Joris? We zijn er klaar voor.

NRC: Brexit op basis van leugens, manipulatie en racistisch gehits.

Al jaren is Keep calm and carry on in heel Europa een hit. Het staat op posters, mokken en t-shirts, zowel de originele tekst die in 1939 werd verspreid om de Britse bevolking voor te bereiden op oorlog en bombardementen, als tal van vaak erg grappige varianten.

De eindredactie was ook al dol op die Keep Calm posters.

Keep Calm / Ignore Bullshit

Deze populariteit is begrijpelijk want de twee belangrijkste positieve stereotypen van Britten komen erin samen: een taai, tolerant en liberaal eilandvolk dat als enige Europese grootmacht als winnaar uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn kwam. Een eilandvolk ook dat altijd ongevoelig wist te blijven voor de romantische en totalitaire fantasieën die op het Europese continent zoveel schade aanrichtten – van Franse Revolutie tot communisme en nazisme.

Wat een geweldige intro!

Het probleem is niet Brexit, want er zijn best goede redenen te geven om de EU vaarwel te zeggen.

Oh toch wel?

Het probleem is dat deze goede redenen een verwaarloosbare rol speelden in de campagne. Deze Brexit vindt plaats op basis van leugens, zelfbedrog, valse beloftes, manipulatie en nauwelijks verhuld racistisch gehits.

Heb je daar metrics van?

Om het nog veel en veel erger te maken: het Brexit-kamp heeft geen idee waar het mee bezig is. Ze zijn niet kalm, en ze doen maar wat.

Het Brexit-kamp is namelijk een hele kleine groep mensen.
Een soort cabal, net als de Illuminati.

Dit is een historisch moment. Met Brexit in deze vorm maakt Groot-Brittannië een ware sprong in het duister. Zo moet de rest van Europa niet alleen afscheid nemen van een EU-lidstaat, het moet ook van het idee af dat de buren aan de andere kant van Het Kanaal en de Noordzee nog rationeel en daarmee voorspelbaar zijn.

Ja want hunnie hebben niet gestemd hoe ik wilde!
De "liefde" voor democratie druipt er vanaf, Joris.

Overzie het geheel en duidelijk wordt: dit is niet langer een serieus land.

Het begon al met de beslissing tot een referendum. Er zijn sterke aanwijzingen dat toenmalig premier David Cameron helemaal niet verwachtte ooit daadwerkelijk een referendum te houden.

Sterke aanwijzingen.
Zegt Joris.

Cameron voerde een lusteloze campagne vol overdrijvingen, en hij legde het compleet af tegen de schaamteloze leugens en valse beloftes van het Leave-kamp. Ook hier is weer de vraag: hoe kun je als serieus land zo’n belangrijk onderwerp op zo’n onverantwoorde manier aan kiezers voorleggen?

Ja die kiezers maken er een bende van.

Daarna krijgen we een hele berg vooral huilen en stoepkrijt.

Het Leave kamp was gemeen en vals en bestaat vooral uit “EU haters”.

(Zo heeft Joris wetenschappelijk bewezen).

Het Remain kamp heeft vooral dingen “onderschat”.

En dan gaan we los van God en eens kijken of iedereen weet wat een vacuumbom is.

De afgelopen maanden is vaak de parallel getrokken tussen Brexit en de Irak-oorlog veertien jaar eerder. Inderdaad zijn beiden ‘verkocht’ met leugens en manipulaties, terwijl sceptici werden aangevallen als onpatriottisch of defaitistisch. Maar de vergelijking gaat veel dieper. Wanneer Irak nu was omgebouwd tot een florerende en stabiele democratie had niemand het nog over die leugens. Maar de Amerikanen en Britten trokken in 2003 Irak binnen zonder enige serieuze planning vooraf. Zo ontstond de puinhoop die in een rechte lijn leidde tot de oprichting van de terreurbeweging IS.

Zo is het.

#Brexit is net als ehm… Irak en ISIS.

Op net zo roekeloze wijze vaart Groot-Brittannië nu blind van de EU weg. In Irak betaalde de bevolking de prijs. Nu zullen het de Europeanen zijn in Groot-Brittannië, de Britten in de EU en bovenal: de arme sukkels die met hun stem voor Brexit dachten iets goeds te doen voor hun land en zichzelf. Het wordt spannend hoe ‘kalm’ deze mensen zullen blijven wanneer zij er straks achter komen hoezeer ze zijn belazerd.

Let u op: de “Europeanen” in Engeland krijgen het net zo erg te verduren als de bevolking van Irak.

En dat betekent bombardementen, doodseskaders, martelingen, slavernij en natuurlijk Islamitisch terrorisme en hoofden afhakken.

Thanks Joris.

Je mag terug naar je kamer.

SlimK1nd dankt Joris Luyendijk voor zijn bijdrage aan een redelijk publiek klimaat.

Kan iemand contact opnemen met de SPV’er van Joris?

Ik vind hem namelijk helemaal niet calm.
And he cannot carry on.

 

Share