Bonen… En Een Molen

, , Comments Off on Bonen… En Een Molen

We gaan verder met SlimK1nd Lifestyle, towards a more healthy and wholesome you!

Vandaag gaan we het hebben over kanaliseren. Ik werd wakker om 03:30 AM door een (fokking) helikopter. Ik probeerde door te slapen, maar dat lukte niet. Ik ging eruit en stapte vol frustratie de kou in. Ik wilde uiteraard roken en krabben en klagen en wenen, maar besloot al mijn frustratie te kanaliseren, door direct aan een workout te beginnen. Ik heb 1500 krachtoefeningen gedaan op slechts 1 glas prikwater van zeg 04:00 tot 05:00 AM. Daarna sap en een mean espresso. Ik voel mij absoluut geweldig en dat komt (dit keer) niet alleen door de workout. 

Het komt tevens door de koffie.

Nod Yes Icon

De oplettende SlimK1nd lezer weet dat ik mijzelf recent wat verwend heb. Dat doe ik normaal nooit. Als alleenstaande, witte, heterosexuele, cisgender overlegpapa kun je jezelf echt laten gaan. Je kunt eruit zien als een slons met je shirt uit je broek, tandpastavlekken op je trui en je veters los. Nobody will give a shit. Je kunt er ongeschoren uitzien met je haar onverzorgd? Nobody will care. Als alleenstaande vader is het vooral je taak om jezelf weg te cijferen. Je stelt alles in dienst van “het kind” en haar activiteiten. Voor jezelf koop je af en toe eens een handjevol t-shirts bij de Zeeman of een nieuwe broek in de aanbieding bij Wehkamp.

Door een influx van geld is daar wat verandering in gekomen: ik heb een heuse espresso machine aangeschaft.

Ik begon met normale snelfilter koffie (roodmerk) maar stapte al snel over op Lavazza, een poeder espresso. De roodmerk smaakte al veel lekkerder dan “normaal” (met opschenken en zo’n filter) maar de Lavazza was echt een eye opener. Dit weekend was ik zowaar boodschappen doen bij de Vomar. Ze hebben Australian boxershorts in de aanbieding, 2 voor 3,99 dus ik heb er 6 gekocht en 6 oude boxershorts weggegooid. Naast de boxershorts hebben ze ook grote zakken koffiebonen in de aanbieding, 2 soorten espresso, regular en dark roast, voor volgens mij 4,99 het stuk, terwijl ze normaal bijna het dubbele kosten. Toen ik de zakken koffiebonen zag, wist ik het meteen: ik ga bonen zelf malen en bonenkoffie drinken!

roasted-coffee-beans

Ik weet nul komma fuck van koffiebonen, maar roasted is lekkerder en er zijn tal van soorten (relatief) goedkoop online te krijgen.

Ik heb een handmolen aangeschaft van ongeveer 20 euro bij Bol, keramisch. Ik heb hele mooie gezien van essenhout en prachtig Italiaans design. Ik wilde eerst proberen hoe zo’n ding bevalt alvorens ik bakken met geld uitgeef aan design troep. Deze bevalt prima. Je schroeft ‘m open, gooit er wat bonen in, maalt een minuut of 1, klaar, volgende lading. Na een minuut of 5-6 malen zit het houdertje helemaal vol en heb ik genoeg gemalen koffie voor zo’n 8-10 koppen. Het is een heerlijk ritueel. Eens per 2-3 dagen dat houdertje vol malen en een beetje uit het keukenraam staren.

Het smaakt ab-so-fokking-luut fenomenaal!

Het is vrijwel de lekkerste koffie die ik ooit gedronken heb.

Echt super!

Ik ga vanmorgen dan ook wederom langs de Vomar en ga nog 2 zakken van dit spul halen. Koffiebonen kunnen niet bederven.

Voor mensen met een kleine beurs? Je kunt die bonen malen en gewoon opschenken via een filter, op een kopje als je wilt, of via je een “gewoon” koffiezetapparaat. Je hoeft niet een dure espresso machine aan te schaffen. (Je hebt overigens ook goedkope espresso machines). Als je een groot huishouden hebt waar meer dan 2 mensen koffie drinken op dezelfde tijden heeft dit plan geen enkele zin. Dit is echt, in je eentje, maximaal met z’n tweetjes, genieten van een echte overheerlijke espresso. Je kunt met een schroefje de molen fijner of grover laten malen. Ik doe het schroefje niet superstrak, dus ietsje grover dan superfijn. De geur, de smaak, het is allemaal helemaal te gek.

Ik betwijfel of die molen het lang volhoudt. Ik geloof niet dat je duurzame, stevige spullen kunt aanschaffen voor 20 euro. Ik ben dan ook bang dat het schroefje kapot gaat, of lam raakt of whatever. Als dat gebeurt schaf ik een duurdere, meer stevige aan. Je kunt bij Wehkamp een hele rits elektrische koffiemolens (bonenmalers) scoren. Dat betekent echter weer een apparaat wat een stopcontact nodig heeft. Bovendien maken die pokkedingen een teringherrie en da’s hoofdpijn, met name ‘s morgens vroeg.

Qua gebruik – want Cafeïne is een drug (eigenlijk een alkaloïde red.) – ben ik vele malen goedkoper uit. Ik drink sowieso niet bijzonder veel koffie en zo’n kopje espresso gaat niet zoveel in (de mijne zijn ietsje groter). Als ik kijk naar wat ik aan het malen ben en verbruik gebruik per kopje? Ik denk echt dat ik maanden en maanden voort kan als ik straks die 2 zakken erbij heb gehaald. (Ze zijn in de aanbieding, en dit is een merk wat Vomar niet online verkoopt, dus ik moet wel).

Bonenkoffie en handmatig malen is zuiniger, gezonder en vanwege het ambachtelijke karakter is het een stukje onthaasting, een stukje stress reduction. 

Twintig (20) euro en een zak bonen van 5-8 euro ga je niet dood van.

Probeer het eens.

De politiehelikopter heeft net z’n laatste rondje gemaakt.

Ik ga ‘m nazwaaien op balkon.

En nog een mean espresso nemen.

 

Share