BLOWOUT: Sporten Met Mijn Dochter

, , Comments Off on BLOWOUT: Sporten Met Mijn Dochter

We gaan verder met SlimK1nd Lifestyle, towards a more healthy and wholesome you.

Gisterenavond was vrij bijzonder.

Ik heb nooit echt kunnen sporten met mijn dochter. Toen ze heel klein was heb ik met ‘r gespeeld in pierenbadjes, af en toe een bal gegooid (gerold) of geschopt, een frisbee? Vanaf een jaar of vier (4) gaat ze zelf sporten. Ze begon met Judo. Ze vond eigenlijk alle sporten leuk, dus ik had gezegd doe je een tijdje Judo en dan kies je weer iets anders. Sindsdien heeft ze waanzinnig veel sporten beoefend: volleybal, voetbal, street dance, tennis, turnen, zwemmen, hockey, kickboksen, acrobatiek, fitness en nu meer recent dus dat doodenge muurklimmen. Ze kon (en kan) al die sporten vele malen beter dan ik. Ik werd dus een soort taxibedrijf. Ik breng haar naar de sport. Zij gaat sporten. Ik neem koffie in de kantine en piel met mijn laptop. En daarna breng ik ‘r terug naar huis.

Soms mocht ik kijken naar haar sport. Een aantal dingen vond ik echter te eng om naar te kijken, zoals turnen (ik dacht dat ze ‘r nek zou breken), kickboksen (ik dacht dat iemand ‘r kop in zou slaan) en muurklimmen (ik heb hoogtevrees en ik vind het echt drie keer niks om mijn kleine meid op 26 meter hoog aan een touw te zien bengelen). De jongedame begreep dat wel: Sport is om te beoefenen, Papa, niet om naar te kijken. 

Lang geleden brak ik een bril. Ik moest een hele nieuwe hebben. Volgens mij ging iemand erop zitten, of werd er een boodschappentas opgezet. Ik was toen – volgens mij – verzekerd bij FBTO. Na wat gesteggel kreeg ik de volledige bril vergoed. Dat betekende wel de bril en de specs aan FBTO sturen. Enige weken na aanschaf nieuwe bril werd ik gebeld door mevrouw FBTO. Ze hadden de specs van mijn bril ontvangen en men was zeer onder de indruk van de sterkte van mijn glazen. Ik legde netjes uit dat ik stekeblind ben, al heel lang, etc. Mevrouw FBTO vond dat allemaal reuze sneu: Zit u weleens op de fiets? Ja natuurlijk, ik heb een jong kind en die moet van hot naar her en da’s leuk om samen op de fiets te doen. Oh, daar moet u dan mee stoppen.

De sterkte van mijn bril baarde mevrouw FBTO grote zorgen. Als u in een ongeluk terecht komt zullen wij niks vergoeden, ook niet als het een ander z’n schuld is. De reden? U bent zo blind dat u niet op een fiets zou moeten zitten. Dat is een onaanvaardbaar risico. Mevrouw FBTO bleek niet de enige die er zo over dacht. Mevrouw Ohra, mevrouw Aegon, mevrouw Centraal Beheer dachten er net zo over.

Ik heb dus jaren niet gefietst. Een klein stukkie af en toe, op een vouwfiets, even een ijsje halen kan natuurlijk wel. Maar echt fietsen en doortrappen een heel stuk zit er – al jaren – niet meer in.

De kleine kabouter is DOL op de folding bike. Ze kon er niet vanaf blijven.

We zijn dus samen gaan “trainen”, samen gaan sporten en dat is eigenlijk voor het eerst.

No-Pain-No-Gain

We hebben series van 5-10 minuten gedaan, ieder z’n eigen zwaarte, en dan doortrappen. Daarna een cooling down terwijl de volgende aan de beurt is. De jongedame gebruikt standen 4-8, met een voorkeur voor 6-7. Dat zijn hele zware standen. Het doet echt meteen pijn aan je… nou aan alles. Ikzelf heb het rustiger aan gedaan. Ik fiets een stukje in op freewheeling standje 1, daarna krik ik ‘m op richting 2, dan 3 en dan weer terug naar 2 voor de laatste 30 seconden echt goed doortrappen. Per sessie leg je dan tussen de 1,5-2.0 kilometer af. Hartslag zo tussen de 110-130 beats per minute. 

Het was vreselijk leuk.

We hebben getraind van zeg 6u ‘s avonds tot 8u ‘s avonds.

We hebben de smaak nu goed te pakken, dus we gaan ‘s morgens wat exercise doen en dan ‘s avonds na het eten nog eens.

(Of dat ook echt iedere dag gaat gebeuren valt te bezien).

Het was een blowout; ik kan op generlei wijze meekomen met die kleine. Ze is te sterk, te atletisch, te gezond en te flexibel.

Twee uur lang knallen op die fiets is echt veel te veel. Ik had dat veel rustiger op moeten bouwen. Alles, maar dan ook alles doet zeer: bekken, heupen, dijbenen, onderrug en uiteraard mijn reet. Het is een combinatie van zadelpijn en spierpijn en het is echt heel erg. We waren na het trainen sinaasappels aan het peuzelen. In dat stadium kon ik al amper lopen. Ik ben flink gepest over mijn leeftijd, mijn saaiheid, mijn slechte conditie; er kwam geen einde aan.

Slapen ging prima.

Nu gaat het echter allemaal niet zo goed.

Ik ben dit blog ooit begonnen om aan mijn uiterst creatieve en kunstzinnige dochter te laten zien dat je ook creatief kunt doen met digital, met code en met taal. Dat pakte allemaal prima uit. Samen sporten wordt opnieuw een verbroederende ervaring; het is alleen vele malen zwaarder. Ze heeft een geweldige conditie en ze is – door dat muurklimmen – heel erg sterk. Ik kan domweg niet aan haar tippen en moet dat ook niet proberen. Vanaf vandaag doe ik het dus rustiger aan met die bike, want dit was echt veel en veel en veel te veel ineens.

Als je hier wat langer over nadenkt?

Sporten is duur. Je hebt gear nodig, inschrijfgeld, reizen, de kantine. Sport is altijd in het weekend. Dan willen meiden van 12 echter uitslapen en daarna “hangen” met hun vriendinnen. Vroeger waren ze dan aan het rennen, skaten, gillen en krijsen. Tegenwoordig zitten ze naast elkaar op een rijtje, druk bezig met hun telefoons. Het is een hele nieuwe fase, die volgens mij zo’n beetje begon na de zomer. Als ik de kleine op zondagochtend wakker probeer te maken voor de klimmuur dan is dat een drama. In december lastte ze daarom zelf een pauze in.

Ik wil hangen met mijn vriendinnen want het is weekend.

Je kunt ook hangen met je vriendinnen, we zijn terug van klimmuur rond 12:00.

Ja maar ik wil uitslapen.

Okay, je wilt dus uitslapen, hangen met je vriendinnen is secundair.

Nee, helemaal niet.

Ik ben al jaren bakken en bakken met geld kwijt aan allerlei “sport”. Als je een wat kleinere beurs hebt en toch regelmatig wilt sporten, hetzij zelf, hetzij met familieleden? Dan is dit een prima oplossing. Wat gewichten en gear voor krachttraining kostte mij 30 euro. Deze bike kostte ietsje meer dan 100 euro. Dat is een flinke uitgave zo ineens, maar dat haal je er gemakkelijk uit. Een fitness abonnement kost je al gauw 40 euro per maand (voor “onbeperkt sporten”). Een echte sportvereniging kost je al gauw 100 euro per kwartaal. Als je daar alle outfits en gear bij optelt? Daarnaast wordt “sport” geregeld afgezegd: ziek, zwak, huiswerk, feestje, bioscoop, winkelen met mama, op visite bij familie en vrienden of visite bij ons en dus … hangen met mijn vriendinnen. Ik heb nu alle gear in huis en die kan gebruikt worden wanneer iemand maar wil. Gewoon binnen, zonder openbaar vervoer, geen regen, geen dure outfits, geen drama en… geen kantine. 

(Ik zat een keer met een groep meiden in zo’n kantine, die hadden een toernooi gehad en echt HONGA en dorst? Ik was 60 euro kwijt).

De ergste pijn zit – gek genoeg – in mijn linkerknieholte.

Daar heb ik iets geforceerd.

Het voelt echt heel erg unheimlich.

Als ik meer ruimte zou hebben? Een extra kamer, een kantoor? Dan zou ik dat leegruimen en een echte fitnessruimte inrichten met twee apparaten: zo’n fiets en zo’n alles-in-een bench. Qua investering stelt dat niet zoveel voor en – zeker als je meer kinderen hebt – is dat een prima manier om samen te sporten, zo vaak en intensief als je maar wilt, zonder hassle en de krankzinnige kosten. Begrijp mij niet verkeerd, de klimmuur gaat gewoon weer beginnen – ergens na CITO, of na de voorjaarsvakantie, maar nu gaan we voorlopig even dit doen.

Het enige nadeel is dat een groot deel van mijn slaapkamer “opgeef”. Die wordt namelijk omgetoverd tot fitness ruimte. Ik heb daar uiteraard lang over nagedacht. Ik heb al zo weinig privacy. (Mijn ex, mijn dochter en de poes zijn vreselijk bazig ende territoriaal red.) Maar het pakte allemaal heel goed. Het is heel gezellig om omstebeurt op die fiets te klimmen en elkaar te pushen en waterflessen te vullen.

Ook qua muziek is het allemaal vrij bijzonder geweest. Het kleine aapje wilde natuurlijk 86 nummers pielen op ‘r telefoon en selfies maken en een soort vlog over fitness. Ik heb toen uitgelegd sporten doe je echt zonder telefoon, jongedame. Toen die telefoon eenmaal weg was, hebben we de Google Home Mini gebruikt voor muziek. Je kiest een leuk radio station, of een leuke playlist van Spotify. Zo hebben we gisteren geluisterd naar: Fela Kuti, Orchestra Baobab, 1920’s swing en The Drums.

Toen we klaar waren hebben we – zeer voldaan – naar Diana Krall en Billie Holiday zitten luisteren. Ik was toen bezig met een ice pack (rundergehakt 300gr van de Vomar, 1 euro en 80 cent) in die knieholte en de jongedame had een grote kom sinaasappel partjes. Ik heb afgesloten met een groot ende ijskoud glas bier (met ijsblokjes erin) en een sigaartje.

Het was een onvergetelijke avond.

Ik wil mijn sparring partner hartelijk danken voor haar inzet.

Ik ga nu beginnen aan mijn gezonde ontbijt met sap, yoghurt met muesli hamstervoer en een mean espresso. 

Daarna ga ik mijn slaapkamer de fitness ruimte in orde maken.

Watch this space for more.

Share