Beam Me Up, Scottie!

, , Comments Off on Beam Me Up, Scottie!

I am gonna come right out and say it: Mijn ex is geniaal… EN… mijn ex is een genie.

Alvorens we erin duiken is het wellicht verstandig om op de juiste manier te beginnen. Wij kampen, sinds eind jaren ’80, met hele grote (persoonlijke red.) problemen met televisie. Toen waren er 2 grote problemen: 1.) Er is vrijwel niets leuks op televisie en 2.) die fokking reclames word je gek van. We keken veel CNN (begin jaren ’90, de oorlog in Yugoslavia) en we keken weleens thrillers en docu’s op de BBC (geen reclames) en zo af en toe een goede late night movie op Nederland 1, 2 of 3. Zelfs daar werden we gek van, dus we begonnen films te rippen. We kenden een stel mensen die een videotheek runden, danwel in een videotheek werkten. We huurden videofilms en maakten daar eigen copies van. Later deden we dit met DVDs. En we namen allerlei leuke dingen zelf op. Dat laatste was best vreselijk, want het betekende opletten en de hele tijd op pause drukken als de reclame begint en dan weer record als de reclame eindigt.

We gaan dan scheiden in 2005 en vanaf 2006, als ik lekker mijn eigen stekkie heb, donder ik mijn televisie en stereo eruit en ga helemaal digital. Ik heb dan een werklaptop die ik mag gebruiken voor wat ik maar wil en een set Logitech speakers met zo’n woofer voor beter geluid. Dat beviel prima. In die tijd kon je nog niet echt streamen. Ik was dus een fervent downloader en begon een eigen archief van films en series, vooral veel rotzooi voor de kleine, die dan 1 jaar oud is en net een beetje rond stapt.

Ergens vanaf 2008 beginnen diverse websites dan met (illegale) streaming via DIvX, de kleine kabouter wordt ouder en langzaam maar zeker verdwijnt ons archief.

Pas hier, in ons nieuwe huis, vanaf 2013, koop ik dan een televisie. Een goedkope flatscreen om films mee te streamen, via Chromecast. De kleine kabouter was over the moon. Eindelijk een behoorlijke televisie. Al mijn vriendinnen hebben een televisie, je had veel eerder een televisie moeten kopen. In datzelfde jaar echter, gaat de kleine kabouter zelf online met haar Chromebook en vanaf dat moment wordt die (fokking red.) televisie niet meer gebruikt. We hebben weleens wat CNN/BBC gekeken (na terroristische aanslagen om ons goed te ergeren en op te winden) en we hebben weleens een film gestreamed. Maar echt gebruiken? Neen. Dat vonden we niks, dus hebben we de jongedame gedwongen om de televisie te gebruiken.

Dat zou allemaal vorm gaan krijgen met Meiden Movie Madness. Het idee was dat de jongedame, met haar vriendinnen, allemaal dood- en doodenge horrors zou gaan kijken, met grote speakers aan die televisie vast en popcorn en zoete troep en veel lawaai en gillen. Wijzelf zouden ons dan terugtrekken in de slaapkamer en heel stilletjes ende zoetig vooral ons mond dichthouden en fluisterend sigaretten roken. De eerste Meiden Movie Madness liep uit op een fiasco. Na een half uur gluurden we de huiskamer in en daar stond inderdaad kei- en keihard een gruwelijke film aan en inderdaad overal popcorn en zoete troep… maar geen meiden. Die waren druk aan het appen en kletsen in de kamer van de kleine kabouter. De tweede Meiden Movie Madness was meer van hetzelfde.

Dat was de druppel.

Fok die televisie.

Weg met dat kutding!

kill-yr-tv

Daarna bekeek iedereen z’n “eigen” media, via eigen Chromebook, veelal met koptelefoon op. Da’s minder gezellig, maar dan kan iedereen consumeren wat ie wil, zonder eindeloos debat ruzie.

Enige weken gelezen zegt mijn ex: Gut, waarom neem je geen beamer?

Ik heb BM (da’s Beamer Trauma). Vroeger moest ik met beamers op stap voor werk. Die pokkedingen wegen lood. Je hebt tig kabels nodig. Beeld is waardeoos. En… geen geluid. We organiseerden geregeld sci-fi night op kantoor met alle techneuten neuroten en dan hadden we een versterker nog, nog meer kabels en boxen en weetikveel. Set up en aansluiten duurde vreselijk lang en opruimen was allemaal nog erger. Ik heb een godsgruwelijke hekel aan beamers. Vanaf 2008 verdwijnen beamers van kantoor. Overal worden hele grote (en dure red.) schermen opgehangen en die zijn veel handiger (en beter red.) dan beamers.

Ik heb 10 jaar geen beamer gezien.

In die 10 jaar tijd zijn beamers enorm veranderd. Ze zijn (relatief red.) goedkoop en ze zijn heel makkelijk geworden qua opzet en aansluiten. Je hebt een beamer nodig met een HDMI ingang. Je kunt dan kiezen voor een HDMI kabel naar je laptop/PC. Je wilt tevens een USB ingang en ingebouwde mediaspeler. Dan kun je al je offline muziek en films direct afspelen, zonder laptop/PC. Je kunt ook gewoon je Chromecast in de HDMI ingang proppen en dan streamen naar je beamer.

Er zijn allerlei kwaliteiten beamers te krijgen van 200 euro tot 2000 euro en zelfs duurder.

Als je kijkt naar wat mensen uitgeven aan een goede televisie, met zo’n thuisbioscoop audio bank etc? Het is waanzin! Duizenden en duizenden euri’s.

Voor zo’n 500-1000 euro heb jij een geweldige HD (of HD ready) beamer, met een goede LED lamp, die dik 10 jaar meegaat, met alle ingangen en aansluitingen denkbaar.

Je hebt dan een (lege) witte muur in je huis nodig en je bent klaar!

Er zijn mensen die zo’n duur scherm ophangen, maar die schermen zijn onhandig, duur… en ze gaan vrij gemakkelijk kapot (met inrollen en uitrollen).

Na een hele hoop Google hebben wij dan een goedkope beamer aangeschaft.

Het was een kwestie van: stekker erin, beetje spelen met de instellingen, beetje de afstand passen en meten, wat schilderijen van de muur halen, Chromecast erin en klaar!

We kunnen geluid vanuit de beamer direct via Bluetooth naar een dure externe speaker sturen, maar da’s onhandig. Zo’n Bluetooth speaker is beter voor muziek, voor gebruik in verschillende kamers.

We hebben dus een setje van die goedkope Logitech speakers met woofer aangeschaft.

It is fucking amazing!

Ik ben een groot fan van “projectie”. Ik heb er eerder op dit blog over geschreven.

SK Moviez: 2001: A Space Odyssey

Monitors, televisies en laptopschermen worden scherper en scherper. Meer en meer pixels, beter en beter verlicht. Onze beamer is minder scherp en strak dan het scherm van onze Chromebooks, maar het beeld is vele malen mooier en uiteraard vele malen groter. Onze beamer kent beperkingen qua grootte projectie, dus we kunnen zo’n 3 meter (breed) bij 1m60 (lang) projecteren op die witte muur. Het geluid moeten we echt zacht zetten, anders worden onze buren gillend gek. Het is een absoluut geweldige ervaring. Ik heb de afgelopen week een zootje “oude” films (met een half oog red.) zitten en liggen kijken in de huiskamer, breeduit en onderuit en het is echt super! Je zit veel meer “in” de film en je bent niet de hele tijd dingen op pauze aan het zetten (of aan het doorspoelen omdat het zo boring of veel te druk is).

Onze beamer is niet Full HD. Voor een echte Full HD beamers met veel licht (zodat je met de gordijnen open films kunt kijken) ben je tussen de 800-1000 euro kwijt.

Wij kijken veel content rechtstreeks vanaf internet, niet via Netflix of andere formele streaming services, dus full HD heb je echt niet nodig. Films van HD 720p, of BluRay, of HD 1080p, worden absoluut prachtig weergegeven. Je moet wel je gordijnen dichtdoen, maar het hoeft niet helemaal duister te zijn. Wij hebben de zon op de huiskamer ramen vanaf 2u ‘s middags tot ‘s avonds en de gordijnen houden dat felle licht prima buiten. In het donker, ‘s avonds laat, of ‘s morgens vroeg, is het allemaal helemaal geweldig. Als je niet of nauwelijks televisie kijkt, dan kun je af met een goedkope beamer van 400-600 euro. Je hebt zelfs beamers met een ingebouwde TV tuner, zodat je televisie kunt kijken via je beamer. Dit is met name handig voor live evenementen, zoals sport.

Je kunt beamers krijgen bij MediaMarkt, Coolblue en Wehkamp.

We gaan ongeveer een jaar met dit model experimenteren (en sparen en kijken naar aanbiedingen) en dan met de tijd een duurder model kopen.

Hier zijn we op dit moment erg tevreden over.

Het model is licht. Je sluit ‘m snel aan en bergt ‘m snel op.

Dit is de LG PW1000G.

LGPW1000G

Voor ons gebruik is deze (voorlopig) absoluut ideaal. Goedkoper dan een televisie, zuiniger dan een televisie en vele malen leuker dan een televisie.

Share