Anosmia, Hyposmia En Monsters Onder Het Bed (Met Ellen Deckwitz)

, , Comments Off on Anosmia, Hyposmia En Monsters Onder Het Bed (Met Ellen Deckwitz)

Geweldig!

Ellen Deckwitz is terug.

En vandaag hebben we een juweeltje.

Voor de mensen die niet medisch onderlegd zijn, maar wel heel erg nieuwsgierig?

Anosmia

NRC: Onder het bed.

‘Wat. Is. Dit.” zegt mijn geliefde, terwijl hij een boxershortje voor zich uit houdt. Zijn mobiel was even daarvoor onder mijn bed beland en opeens had hij een bestoft broekje, met een confronterend bobbeltje in de kruiszone, in de handen. „Een onderbroek van mijn ex”, zeg ik, en heb meteen spijt van elk zelfstandig naamwoord in die zin. Ik bied mijn excuses aan, die de geliefde mokkend accepteert.

Warning: voor mensen die graag opruimen en schoonmaken?

This is going to hurt.

Hij weet dat ik rommelig ben en dat het al een wonder is als ik de publieke delen van mijn woning op orde heb. Hij kent me inmiddels goed genoeg om te geloven dat ik sinds mijn ex eindelijk vertrok (inmiddels een jaar geleden) de ruimte onder mijn bed niet heb opgeruimd, laat staan gestofzuigd.

Ellen is “rommelig”?

Het juiste woord is ranzig Ellen.

Het is over het algemeen een goed idee om je beddengoed eens per week of twee weken te verschonen. Dat hangt een beetje af wat waar je zoal onder en op slaapt. Daarnaast is het gebruikelijk dat je eens per twee maanden je matras omdraait. Onder het bed horen laden. In die laden kun je allerlei dingen opbergen zoals extra dekens of winterkleding. Die laden rol je er eens per week onderuit en dan stofzuig je onder je bed. Als je geen tapijt op de vloer hebt liggen is dit tevens het moment waarop je de vloer dweilt. Bij het matras omdraaien is het tevens gebruikelijk dat je de lattenbodem schoonmaakt en de binnenkant van je bedframe.

Deze simpele handelingen heeft Ellen, minimaal een vol jaar niet gedaan.

Shaking No Emoticon

Als de geliefde weg is pak ik een aantal spatels en begin dingen onder het bed vandaan te schrapen. Ik ben verbluft hoeveel spullen van de ex daarbij zitten: zakdoeken, sokken, gympen(!). Een volledige garderobe overwoekerd door stof, haren en genoeg andere allergenen om astmatici gevarieerd te martelen haal ik binnen een kwartier onder het lattenskelet vandaan.

We moeten hier dus even geloven dat Ellen die vieze onderbroeken, sokken, zakdoeken en rottende gympen onder dat ranzige bed waar meer dan een jaar niet is schoongemaakt niet kan ruiken. De lucht in die slaapkamer zal absoluut afschuwelijk geweest zijn. Stinkende vieze kleding begint na verloop van tijd namelijk te rotten. Ik wist reeds dat Ellen er een ranzig huishouden op nahield. Zo heeft Ellen dik een half jaar haar koelkast niet in het stopcontact durven stoppen en meer recent mocht een hysterisch vriendinnetje haar neus snuiten in Ellen’s gordijnen.

Toen ik op de middelbare zat zeiden mijn klasgenoten dat je ter voorbereiding op een proefwerk met het boek onder je hoofdkussen moest slapen, dan zou in de nacht alle kennis langzaam je brein intrekken. Geen wonder, denk ik nu ik de zoveelste sportsok onder het bed vandaan trek, dat het zo lang duurde om de ex los te laten, als ik meer dan een jaar boven zijn halve kledingkast heb geslapen. 

Ellen is een “meisje” van 34 en nog steeds heel veel bezig met haar schooltijd.

Volwassen, cisgender, heterosexuele mannen vinden het altijd zeer aantrekkelijk als vrouwen van 30+ nog bezig zijn met dingen als “huiswerk” en “vroeger op school”.

U kunt daar meer over lezen op dit blog.

Misschien is het een idee om een wasmand aan te schaffen, Ellen?

Ons geval draaien we dagelijks de was, dus wij gooien dingen rechtstreeks in de wasmachine.

Dat zou ook een optie zijn.

Na de boel een beetje te hebben gestofzuigd kom ik bij op de bank.

Na een een jaar niet schoonmaken, een spatel en een “beetje” stofzuigen?

Dan moet Ellen bijkomen.

Die arme meid is dan helemaal kapot.

(Vanwege haar zware medicatie red.)

Ik denk aan mijn geweldige huidige geliefde, die zoals het hoort in ieder opzicht grootser is dan de vorige, en opeens herinner ik me een gedicht: ‘Grootsteeds’, van Menno Wigman, uit Zwart als Kaviaar. In het vers is iemand heel blij met zijn nieuwe vriendin, maar naarmate de relatie vordert kan hij de gedachte niet loslaten dat er voor hem allerlei anderen waren, met wie ze ook plezier maakte en sliep. De vriendin weet weer niet dat haar glimlach de dichter doet denken aan die van een vorige minnares. Zo blijven voormalige geliefden aanwezig in iedere nieuwe relatie. ’s Nachts, zo schrijft Wigman, staat er rond het bed een kring van schimmen van exen te kijken „hoe traag, hoe teder en verbeten wij/ hun diepste namen uit ons hoofd verdrijven.”

… maar dus niet hun stinkende, rottende gympen, sportsokken en boxershorts.

Klinkt goed, Ellen.

Die avond kijk ik nog even onder mijn bed. Er ligt niets meer. „Opgeruimd staat netjes”, zeg ik en het galmt haast, zo kaal is de ruimte nu. En dat is maar beter ook. Geen pijnlijke situaties meer. Nieuwe liefde groeit het best op leegte.

Als dit de situatie is met Ellen’s bed, dan maak ik mij ernstige zorgen om die koelkast.

Ik heb medelijden met die geliefde.

Dump die vieze, depressieve basket case man.

Run, before it’s too late.

 

Share