Andere Tijden: Eurotop 1997

, , Comments Off on Andere Tijden: Eurotop 1997

Lang, lang geleden was Amsterdam host voor de Eurotop. Het was een wat ongelukkig gekozen naam, als je er namelijk wat handige streepjes tussen zet? Dan krijg je EU ROT OP. Niet alleen Amsterdam maar heul Nederland was uiteraard apetrots. Er kwam wel een hele rits nieuwe regels. Op de plekken waar de eigenlijke ‘top’ plaats vond mocht je niet rondhangen of lopen, of fietsen of je hond uitlaten. Dat was heel vervelend omdat een aantal mensen dicht in de buurt van die ‘top’ woonden. Die mensen kregen dan een speciaal bewonersbewijsje en dan mocht je gewoon wel je hond uitlaten en met je kind met een hele verdachte rugzak naar de speeltuin.

Als passant mocht dat allemaal niet.

Ik ben op zo’n ‘top’ dag ‘s morgens heel vroeg naar de Nederlandse Bank gegaan via de Utrechtsestraat. Er was daar later die dag een geheim overleg over iets geheims. Ik had zo’n duur broodje gekocht en 2 koffie bij zo’n luxe vroeg open bakker en ik was gekleed in een zwarte leren jas, spijkerbroek en gympen en zo’n linkse, kraker- PLO- shawl. (Die hebben een officieele naam en da’s echt zielig). Het hele plein vanaf de halte, het plantsoen en dan helemaal de brug over was afgezet met hekken. Ik ben toen op het hek gaan zitten en begonnen aan mijn ontbijt. Binnen enkele minuten was er een agent ter plaatse. Hij kwam op een drafje uit de verte.

Goedemorgen.
Hi.
Wat doet u hier?
Ik ben een broodje american filet met ei en ui aan het eten op dit hek.

Wil je koffie?

(Agent pakt de koffie aan en begint in zijn portofoon).
Ik heb hier een persoon met koffie en een broodje. Over. Zo terug. Over.

U kunt hier beter niet zijn, er is een Eurotop en u moet achter de hekken blijven.
Maar het is godsverlatendurishierniemand, man

Ja maar u moet toch echt achter de hekken blijven en ik wil uw bewonersbewijs zien.
Oh ik woon hier niet. Ik eet hier alleen een broodje, op dit hek, ik vind deze bakker echt lekker.
Drink je koffie man.

Nou dat mag eigenlijk niet, maar thanks.
Kom je om te demonstreren later?
Demonstreren tegen wat?
Tegen Europa en de banken en zo.

Dat klinkt als vreemde dingen om tegen te zijn? Ik ben niet tegen Europa en ook al niet tegen banken. Ik kan weinig tegen een continent hebben en ik hang geregeld een hele avond op de bank.

Ja (lacht en geniet zichtbaar van de koffie).
Ik vind het prima als mensen demonstreren, zo ‘s morgens is een prima dienst, beetje staan en dingen in de gaten houden.
Weet je dat er een hele dure sex-club rechttegenover de Eurotop zit, tegenover de Nederlandse bank?
Yep, daar, voor de brug.

Denk je dat die Eurofielen… ?
Oh dat weet ik zeker. Betalen jij en ik voor wedden?
Ik vrees van wel.

Sorry wat ik zei van demonstreren, ik dacht dat alleen vanwege je shawl en zo.
Nee, het is vroeg het is gewoon fris, ik zag je moederziel alleen staan, ik denk die wil wel koffie.
Nou, ik ga weer eens verder.

Ja en blijf hier vanmiddag weg want het wordt een no-go zone.

eurotop97

Een no-go zone?
Ja dan mag niemand hier zijn en als je dat wel doet dan nemen we je mee.
Je wordt gearresteerd?
Yep.
Voor wat?
Ze noemen het administratieve detentie en ze doen het wel vaker met die krakers en zo.

Administratieve detentie?
Ja we mogen iedereen oppakken en een aantal uur vasthouden.
En ga je dat ook doen?

Nee, ik ben vanmiddag vrij.

Daarna was er de portofoon:
Alles okay, dreiging geneutraliseerd. Over.

Share