And The Winner Is: De Ramadan Klapper 2017!

, , Comments Off on And The Winner Is: De Ramadan Klapper 2017!

Het begon als een lolletje. Ieder jaar weer worden we rondom Ramadan absoluut kapot gebombardeerd met het ene na het andere flutartikel “over” Ramadan. De aard van de artikelen is vrijwel ieder jaar hetzelfde en dus worden ze ieder jaar slechter. Dit jaar was absoluut waardeloos. We kregen dieettips, afvaltips, we kregen veel orgastische lofzang over “bezinning”, “rust” en uiteraard “kracht”. We kregen leuke, makkelijke, handige en gezonde recepten: wat te koken als je de hele dag niet gegeten hebt omdat je gek genoeg bent om in een onzichtbaar en onmeetbaar wezen in de Hemel te geloven? We kregen “waarschuwingen” (over eten): Kijk uit, eet niet veel, want dan word je misselijk (als je de hele dag niet gegeten hebt). We hebben gelezen over vastende werknemers (moe, prikkelbaar, niet vooruit te branden) en hoe niet vastende collega’s daarmee om moeten leren gaan. En we hebben gelezen hoe werkgevers daar mee om moeten gaan (werktijden aanpassen). Ook dit jaar was Ramadan weer een heuse religious revival dankzij onze onafhankelijke, objectieve, fact based media.

Ergens in dat propaganda bombardement zei ik toen: “Het 100e flutartikel over Ramadan wint een prijs”.

Als lolletje.

Onze lezers vonden dat blijkbaar vreselijk leuk, dus we kregen een hele berg aan artikelen (links red.) toegezonden met allerlei meningen en inzichten. Waarom het 100e flutartikel? Waarom niet gewoon het aller- slechtste, domste, vervelendste, meest tenenkrommende kutartikel?

En zo ontstond….

Ramadan Klapper 2017

Als tolerante, inclusieve, diverse en vooral progressieve media startup vinden tevens dat het deels onze taak is om het woord “klapper” in een meer positieve context te plaatsen.

Veel mensen denken namelijk dat Ramadan vooral over aanslagen gaat.

Dat is beslist niet zo.

Ramadan-Bombathon-2017-total

Against the 174 attacks, 1595 bodies, and 1960 injured in
29 countries across the globe, there was just two Muslims killed
in anti-Muslim attacks – one by an intoxicated loner with mental
health issues in London, and the other in India (suspected).

Vorig jaar pakte de score veel beter uit.

ramadan-bombathon-2016

Deze cijfers, deze “race”, zul je niet tegenkomen in de Telegraaf, het Parool, het AD, het NRC, of de Volkskrant. Je zult dit niet tegenkomen bij 1Vandaag, Nieuwsuur, de NOS. Alleen de aanslagen in landen binnen de EU krijgen een berg standaard aandacht. Verreweg de meeste aanslagen vinden plaats in het Midden Oosten, Noord Afrika en Zuid Azie, in landen waar de meerderheid van de bevolking zelf Moslim is. De meeste slachtoffers van Islamitische terreur tijdens Ramadan zijn dan ook Moslims. Die aanslagen en al die Moslim slachtoffers krijgen helemaal geen aandacht in de media. (Tenzij je goed zoekt en meer internationale sites afstruint).

Met dit soort cijfers, ieder jaar weer tijdens de Bombathon, is het natuurlijk logisch dat mensen het woord “klapper” associëren met een ontploffende bom (die uit elkaar “klapt”) of een auto die mensen kapot rijdt (tegen mensen op “klapt”). Dat is een vorm van taalfascisme. Er zijn bijna anderhalf miljard Moslims op de planeet. Als die allemaal zo knettergek waren als de aanslagplegers zouden we tegen een miljoenenscore aankijken. Dat is duidelijk niet het geval. De aantallen slachtoffers zijn peanuts. En honderd en vier en zeventig (174) aanslagen in negen en twintig (29) landen valt erg mee, als we die cijfers vergelijken met de score van vorig jaar.

Er worden meer dan 174 positieve propaganda artikelen over Ramadan geschreven in diezelfde periode.

Veul meer.

Nod Yes Icon

De “Ramadan Klapper 2017” is dus niet bedoeld als een gemene steek onder water. Het is niet bedoeld om de slachtoffers, of hun familie en vrienden te kwetsen. Echt niet. De Ramadan Klapper is bedoeld als een echte auteursprijs. Welke organisatie, welke auteur kwijt zich het beste van de van staatswege opgelegde taak: propaganda maken voor en over Ramadan? Dat is namelijk de bedoeling van al die flutartikelen. Het is de bedoeling om dat geloof in dat onzichtbare wezen in die onzichtbare hemel, dat doodenge sprookjesboek uit de 7e eeuw en die Profeet die z’n eigen 9 jarige nichtje trouwde zoveel mogelijk te normaliseren. En dat doe je door jaarlijks mensen plat te bombarderen met propaganda. Ieder jaar weer. Artikel na artikel. Over dieet. Over gewicht. Over ‘s nachts eten. Over slapen met een volle maag. Over koken in het donker. Ieder. Jaar. Weer.

Als tegenprestatie zal SlimK1nd ieder jaar de Ramadan Klapper uitreiken aan het meest waardeloze artikel tijdens en over Ramadan.

(namens onze redactie)

Het was heul errug spannond!

We hebben absoluut geweldige inzending binnen gekregen, in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en zelfs in het Arabisch. We kregen hulp van vertalers (gratis en voor niks!), we kregen tips, links en lange, klagende, mopperende mails van lezers die er – vaak binnen een paar dagen Ramadan – echt al helemaal klaar mee leken te zijn. We hebben alle inzendingen uitgebreid gelezen en uiteindelijk bleven er drie (3) finalisten over. Alledrie die organisaties hebben gisteren per mail een vooraankondiging gekregen dat ze finalist zijn en dat vandaag, nu, tussen 12:00-13:00, de eigenlijke prijsuitreiking plaatsvindt.

Zijn jullie er klaar voor?

De Ramadan Klapper 2017…. gaat….. naar….

(Tromgeroffel red.)

And The Winner Is?

Vileine punt en el!

confetti

Met de inzending: “ongesteld in de ramadan” zonder hoofdletters, door Aybala Carlak.

Wij reproduceren het artikel hier in toto met onze gebruikelijke repliek.

Vileine: Nieuwsflash: ongesteld in de ramadan.

Ik had “Ongesteld tijdens Ramadan” met twee (2) hoofdletters beter gevonden.

Vileine is een feministisch website. Dat betekent concreet dat men de laatste week van Ramadan, de week voor het Suikerfeest, alls visuals, al het artwork op de website heeft aangepast. Alle visuals zijn nu taartjes, snoepjes, cake, ijs, etc. in allemaal vreselijke felle kleuren. Men is daar op een uiterst clever manier mee omgegaan. Zo gaat dit artikel over aanranding en verkrachting.

aanranding-ijs

En bij aanranding hoort een ingestort ijsje.

Nod Yes Icon

Dit artikel gaat over de vele voordelen van vasten.

(Ze bedoelen “feesten”, je vreet je namelijk twee keer per dag vol en ligt dan grotendeels de rest van de dag te slapen).

voordelen-van-vasten

En bij “feesten” denk ik inderdaad meteen aan taart.

Het concept moge duidelijk zijn. Dit vreselijk feministische website past haar look and feel aan voor het op handen zijnde suikerfeest. Alsof men wil zeggen: hou vol dames! Je mag bijna snoepen. Ik vind het qua art direction een vreemde keuze. Slechts zes (6) procent (%) van de Nederlandse bevolking is Moslim… en slechts de helft daarvan zal vrouw zijn. Vileine is een site voor hele grote meiden, maar beslist niet voor bejaarden en/of kinderen. Als je die leeftijden er vanaf trekt? Dan hou je een miniem klein groepje vastende Moslima’s over die Vileine lezen. Nu is religie – alle religie – bijzonder vrouwonvriendelijk, sexistisch en zelfs misogynistic. De Islam is helemaal geweldig. Je mag namelijk meerdere vrouwen “hebben”. “Vrouw” is een ruim begrip. Vanaf een jaar of 12 mag je met ze trouwen en neuken. En als ze niet luisteren? Dan mag je ze afranselen, zelfs doodmaken. Het is uitermate vreemd voor een self styled “feministisch” website om zoveel propaganda over een regressieve, vrouwonvriendelijke religie te spuien. Er was zelfs een artikel van een mevrouw die zichzelf omschreef als een “ongelovige”, deze “afvallige Moslima” deed echter wel gewoon mee met het suikerfeest, zoals het hoort, want dat is reuze leuk. Ik verzin dit niet. Zelfs de zogenaamde atheisten van Vileine punt en el, waren de religie en daarbij horende gebruiken aan het voorzien van een ware serenade.

Het was allemaal om zachtjes van te huilen.

Mijn favoriete artikel, is dit: ongesteld in de ramadan.

Kopje Ongesteld

Het artwork is bijzonder. Wat moet ik mij hierbij voorstellen? Wil je een kopje ongesteld? Of is dit meer een geval van “my cup floweth over“?

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag heeft Aybala Carlak het over ongesteld-zijn tijdens de ramadan.

"Het meest brandende feministische nieuws" is menstruatie en Ramadan?
Laten dat nou net mijn twee (2) favoriete onderwerpen zijn?!?

Veel islamitische vrouwen zullen dit herkennen: het is ramadan, je eet een broodje en wordt door verbaasde niet-moslims direct ondervraagd. Dat je tijdens je menstruatie niet mag vasten, omdat je dan tijdelijk ‘onrein’ bent, wordt niet begrepen. Sommige niet-moslims, waaronder ook feministen, zien hier seksisme in. En dat is begrijpelijk: waarom zou je tenslotte onrein zijn door dit natuurlijke proces van bloedverlies? Waarom zou vrouw-zijn nou vies zijn? Maar de redenering achter dit verbod, is minder seksistisch is dan het in eerste instantie lijkt.

“Onrein” is namelijk eigenlijk een heel positief woord.

Nod Yes Icon

Menstruerende vrouwen worden van een aantal dingen uitgesloten. Zo kunnen ze niet het rituele gebed uitoefenen, de Koran aanraken of geslachtsgemeenschap hebben. Niet omdat ze dan minder waard zijn, maar om de simpele, praktische reden dat zij zich niet ritueel kunnen wassen. Bij de rituele wassing moet het lichaam namelijk squeaky clean zijn: geen oud zweet, geen vuil onder de nagels, geen zichtbaar oorsmeer. Bij het laten van een scheetje is de wassing al niet meer geldig. Bij menstruatie, waarbij dus constant ‘afvalstoffen’ afgescheiden worden, is zo’n wassing niet vol te houden. Dit maakt je echter niet écht onrein, zeker spiritueel gezien niet.

Een hele rits XL tampons en wat vaginale douche moet je bij Allah echt niet mee aankomen.

Die trucs kent Allah na 1300 jaar maar al te goed. Daar trapt ie niet meer in.

En blijf (godverdomme red.) met je ongestelde kutpoten van de Koran af, okay?

Dan wat vragen: wat is “spiritueel onrein” en wat is “spiritueel rein”?

Ik weet zeker dat het niets met spiritus te maken heeft, maar wat is het wel?

Bij het vasten komt er een ander belangrijk punt bij. Met Bij menstruatie komt vaak ook ook vaak lichamelijk (en emotioneel) ongemak kijken. Sommige vrouwen voelen zich somber, anderen chagrijnig. Om het over alle lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn, moeheid) nog maar niet te hebben. Uit de regelgeving voor het vasten, en uit de Koran zelf, blijkt dat dit meer dan erkend wordt binnen de islamitische cultuur. Omdat het bij lichamelijke kwalen niet gezond is om te vasten en omdat je van Allah juist goed voor jezelf en je lichaam moet zorgen, is het verboden om als kind, als oudere, als reiziger, als zwangere, bij een ziekte of tijdens de menstruatie tóch te vasten.

Dit is wel interessant. Het OLVG Locatie West heeft een clubje Salafisten in dienst onder leiding van Dr. Dolman, hoofd Jeugdgeneeskunde. Aldaar is men van mening dat iedereen moet vasten, ook minderjarigen en jonge mensen met diabetes. Ik verzin dit niet. Men noemt dit “OLVG Wetenschap” en geeft bakken geld uit om de gezondheid van chronisch zieke mensen verder in gevaar te brengen.

Zie je wel?

De Salafisten van het OLVG zijn apetrots op hun meer fundamentalistische, radicale interpretatie van de Koran.

Dat zou tevens betekenen dat die suikerziekte meneer in die auto op het Centraal Station in Amsterdam geen ene ruk van die Koran heeft begrepen. Die domme fucklul luisterde niet naar de Koran, niet naar z’n dokter, niet naar het weer en niet naar z’n lichaam. (Of ie naar z’n “spiritualiteit” heeft geluisterd bleek onmogelijk om vast te stellen). Het gevolg is twaalf (12) mensen gewond naar het ziekenhuis, waarvan vier (4) met zware verwondingen en mogelijk blijvend letsel. Wie krijgt de schuld hier? De zieke verwarde, religieuze gek? Of het ziekenhuis wat deze waanzin aan het verkopen is als “wetenschap”?

Je lichaam is dan tenslotte niet op haar gezondst. Daarom ben je in die korte periode vrij van de verplichtingen, en hoef je je ook geen zorgen te maken om de beloningen die je kunt mislopen in de ramadan: als het namelijk wel je intentie was om te vasten en te bidden als je niet ongesteld was geweest, dan wordt het geteld alsof je wel gevast en gebeden hebt.

Mijn ex deed dat ook.

Nod Yes Icon

Dan werd ze ongesteld en dan voelde ze zich waardeloos.

En dan ging ik vroeg op, de vaatwas uitruimen en dan de was vouwen en dan met twee grote tassen op de fiets boodschappen doen.

Zij zou dan even stofzuigen, koffie zetten, de katten te eten geven en een nieuwe was aanzetten.

Als ik dan terug kwam, zat ze daar op de bank en had ze helemaal niets gedaan.

Maar ze was ongesteld en ze had wel de intentie gehad om iets te doen.

Dus dan telt het ook kon ik eerst al die boodschappen mopperend en zuchtend wegbergen om vervolgens dan zelf maar mopperend koffie te zetten.

Als je kunt sjoemelen over klusjes tegen je partner?

Dan kun je dat ook tegen Allah.

Het zou dus inderdaad als discriminatie gezien kunnen worden dat vrouwen niet mogen vasten als ze menstrueren (er wordt tenslotte onderscheid gemaakt tussen man en vrouw), maar het onderscheid werkt gelukkig in het voordeel voor deze vrouwen. Het tijdelijk stoppen met vasten is als een soort menstruatieverlof: het idee dat vrouwen vrij moeten kunnen nemen van hun werk, als ze zich door ongesteld niet goed voelen.

Als je onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen en het pakt voordelig uit voor die vrouwen?

Dan is dat geen discriminatie.

Shaking No Emoticon

Het is een teken van erkenning en barmhartigheid voor de lichamelijke kwesties waar vrouwen mee te maken hebben. Het naar je lichaam luisteren, en er goed voor zorgen, is het aanbidden van Allah in de puurste vorm. Allah, die jou dat volmaakte, vrouwelijke lichaam heeft geschonken, wil dus dat je een welverdiende pauze neemt.

Heb je de gemiddelde ingepakte Moslima weleens bekeken of opgemeten?

Ik betwijfel of daar een “volmaakt” vrouwelijk lichaam onder zit.

Ik den dat Allah daar qua “schenkingen” de nodige steekjes heeft laten vallen.

Meid, je mag dan 12 jaar oud zijn en dagelijks kapot geneukt worden door een oom van 42… maar nu is het Ramadan en je bent ook al ongesteld….

dus Allah wil dat je een (welverdiende red.) “pauze” neemt…

… en niet met je vieze ongestelde kutpoten aan de Koran zit.

Richt je ondertussen op Allah aanbidden in de puurtste vormkoken, schoonmaken en al die andere taken.

Allah wil dat je zo snel mogelijk van die menstruatie af bent.

Want je eigenaar wil sex en er is nog veel meer kook- en schoonmaakwerk af te ronden.

Habibi, ik weet dat je ongesteld bent, laat dat bidden maar zitten, okay? Zou je voor mij die twee blauwe hemden willen strijken? Oh.. en kun jij even de afstandsbediening aangeven, ik zit net lekker. Thanks حبيبي.

Aan de dames van Vileine:

Van harte gefeliciteerd.

De spreuken uit een sprookjesboek uit de 7e eeuw opdreunen is sowieso leuk.

Het bejubelen van een regressieve, religieuze, vrouwonvriendelijke, gewelddadige cultus met een warlord als Profeet is nog veel leuker.

Ik vond het een heel… eh “feministisch” artikel.

My cup floweth over, indeed.

Muslim Feminism

Wij voorspellen een glansrijke carrière voor Aybala Carlak.

We sluiten af met P.J. Harvey, ook al een feminist.

We doen eerst de lyrics.

sheela-na-gig-lyrics

Enjoy!

Share